szerző:
hvg.hu

Kész tovább foglalkoztatni a Népszava dolgozóinak többségét a lapot megvásárolni készülő Geomédia, illetve az annak tulajdonában lévő Vasárnapi Hírek Kiadó Kft. – legalább is ezt ígéri az utóbbi társaság ügyvezetője. Úgy tervezik, hogy integrálják a Népszava és a Vasárnapi Hírek szerkesztőségét, ami ugyanakkor valamekkora létszámleépítéssel is együtt jár majd. A két lap internetes oldalát is összevonnák, valamint a belvárosba költöztetnék a szerkesztőséget – derül ki a szerdai Népszabadságból.

A Népszabadság korábban megírta, hogy megválik a Népszavától a lap mostani tulajdonosa, a svájci Luganóban bejegyzett TGD Intermedia SA, amely mögött többen Puch Lászlót, az MSZP volt pénztárnokát sejtik.

A napilap szerint két ajánlat érkezett a cégre: az egyik vevőjelölt a Szabad Földet, a Vasárnapi Híreket és több más terméket is kiadó Geomédia Zrt., pontosabban az annak 100 százalékos tulajdonában lévő VH Kiadói Kft., a másik a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete, amelynek most jelképes, egyszázalékos tulajdonrésze van a politikai napilapot kiadó cégben. A TGD a Geomédia ajánlatát tartotta reálisabbnak, a tárgyalásokat megkezdték.

A szerdai Népszabadság már arról ír, hogy az elmúlt hetek tárgyalásai után a tulajdonos és a szerkesztőség képviselői megegyeztek: néhány hét alatt elkészítik a Népszava és a Vasárnapi Hírek, illetve azok szerkesztőségeinek integrációs tervét, és utána várha­tóan lehívja a vételi jogra vonatkozó opcióját a Geomédia. A cikk szerint az alapítói jogot vásárolják meg, amely valójában a lap tulajdonjoga.

Néhány hete kiderült az is, hogy a részben a Hor­váth László érdekeltségébe tar­tozó Geoholding veszi meg az MSZP Jókai utcai székházát is. A tervek szerint több könyvkiadó és a Geo­média által kiadott lapok szerkesztőségei is a VI. kerületi épületbe költöznek.

Horváth László a lapnak azt mondta: a két szerkesztőség összevonásával egy működő üzleti modellt lehet kialakítani. Ez pedig nyilván­valóan racionalizálással, leépítéssel is együtt jár a kiadóban és a szerkesztőségekben egyaránt. A Geomédia kész a Népszava munkatársainak többségét tovább foglalkoztatni, az átalakításról pedig egyeztetni kíván a szerkesztőségekkel.

A mostani elképzelések szerint a Népszava hétfőtől péntekig jelenne meg, szombaton pedig a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös lapja. A két lap internetes portáljait is összevonnák.

A Népszavából a tavalyi utolsó negyedévi adatok alapján naponta átlagosan 11 500 példányt adtak el, internetes portálját naponta 45 ezren látogatják. A szombatonként megjelenő Vasárnapi Hírekből csaknem húszezer példány fogy el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!