szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a köztársasági elnök nem írja alá a jegybanki törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy az MNB-alapítványokba áttolt közpénzek felhasználása titokban maradjon.

Áder János köztársasági elnök nem írja alá a kedden módosított jegybanktörvényt, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben eltitkolják az MNB alapítványainak pénzügyeit – értesült a Magyar Nemzet.

Kérdéseinket elküldtük a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. Azt írták, az Alaptörvény előírása szerint a köztársasági elnöknek öt nap áll rendelkezésre, hogy döntsön a törvény aláírásáról. Az Országgyűlés honlapjának tájékoztatása szerint az érintett módosítást egyelőre Kövér László házelnök sem írta alá – hívták fel a figyelmünket.

A parlament kedden, egy nappal a beterjesztés után korlátozta a jegybank tulajdonában álló társaságok pénzügyeinek megismerhetőségét. Kormánypárti politikusok – a legemlékezetesebben Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető – azzal érveltek, hogy az MNB által az alapítványokba tolt közpénz megszűnik közpénz lenni, így a nyilvánosságnak onnantól fogva semmi köze annak felhasználásához. Így például azt sem tudhatjuk meg, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványa mennyiből alakít ki borozót és éttermeket a budai Várban milliárdokért vásárolt patinás épületekben.

A fideszes Bánki Erik által beterjeszett törvénymódosítást annak ellenére fogadta el a parlament, hogy civilek tiltakoztak ellene, és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője is alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja, ahogy ezt hétfői állásfoglalásában rögzítette. Bánki, a gazdasági bizottság elnöke szerint azonban az elfogadott módosítás kiállja az alkotmányosság próbáját.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!