szerző:
hvg.hu

A kvótanépszavazás engedélyezésén felbátorodva a Jobbik is beadott egy korábban elutasított népszavazási kezdeményezést, ami az uniós csatlakozási szerződéshez nyúlna hozzá a magyar termőföld védelméért.

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be szerdán a Jobbik a Nemzeti Választási Bizottsághoz, hogy megakadályozza a külföldiek magyar földhöz jutását – írja a Magyar Nemzet.

A párt arról kérdezné az embereket, hogy egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés határozati javaslatban kérje fel a kormányt az uniós csatlakozási szerződések módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a termőföld tulajdonjogát az állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg.

Magyar Zoltán, a párt képviselője a lapnak azt mondta, tavaly az NVB már egyszer elutasította az ezzel kapcsolatos beadványukat, de akkor azzal indokolták, hogy az uniós jog a nemzetközi jog hatálya alá tartozik, és nem lehet erről népszavazást tartani. A kormány kvótáról szóló népszavazási kezdeményezését azonban ezzel ellentétes indoklással fogadták be, ezért próbálkoznak ők is újra.

Hozzátette, üdvözli az MSZP földprivatizáció elleni kezdeményezését, de szerinte ebből csak őszre lehet népszavazás, addig pedig az összes földet eladják.