szerző:
hvg.hu

Ha valóban szétkapta volna a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot a bürokráciacsökkentés jegyében, akkor a paksi atomerőmű, illetve a ferihegyi repülőtér sem működhetett volna egy évig, ellenkező esetben megsértik a nemzetközi előírásokat.

Korábban már fény derült arra, hogy az OMSZ megmenekülhet a bürokráciacsökkentés elől, az Index kiderítette, hogy miért húzhatták ki az intézményt a Lázár-listáról. A tervek szerint 73 állami intézmény működését vizsgálták felül, ennek jelentős részét egyszerűen megszüntetik és az illetékes minisztériumok veszik át a feladatköröket, míg másokat bevontak volna szakterület alapján más intézmény vagy hatóság alá. A végleges lista márciusra állhat össze a portál szerint, februárban viszont már több bezárásáról döntött a kormány.

Megmenekült a megszüntetéstől a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Államkincstár, és az Országos Meteorológiai Szolgálat is.

Illés Zoltán, a II. Orbán-kormány egykori környezetvédelmi államtitkára a portálnak úgy nyilatkozott, hogy az érvényben lévő nemzetközi szabályozás értelmében egy évre is bezárhatott volna ferihegyi repülőtér vagy a paksi atomerőmű is, ugyanis csak akkor működtethetők biztonságosan, ha akkreditált meteorológiai szolgálattal állnak kapcsolatban, ilyen nem lett volna az országban az OMSZ megszüntetése esetén.

Bár a feladatköröket más szerv vehette volna át, annak engedélyeztetése egy évig is elhúzódhatott volna.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!