szerző:
hvg.hu

Mivel fennáll az embertelen, megalázó bánásmód, sőt a visszafordítás tilalma sem érvényesül, ezért Svédország nem küld vissza Magyarországra több menekültet. Legalábbis erről számol be egy blog.

Svédország úgy döntött, mivel szerinte a menekültek magyarországi jogi kezelése miatt a Dublini egyezmény értelmében hozzánk visszatoloncolt emberek embertelen, megalázó bánásmód kockázatának lennének kitéve, és ez sérti az Emberi jogok Európai Egyezményét, ezért nem küldi hozzánk vissza a nálunk regisztrált menekülteket.

Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarország a svéd egységes bírói felfogás szerint nem minősül biztonságos harmadik országnak. Ilyen ítéletek már korábban is születtek, de mindig egyénenként hozta meg a bíró az ítéletét (több európai országban), vagyis egyéni panaszokat ítélt meg úgy az igazságszolgáltatás, hogy azok miatt nem biztonságos Magyarországra visszatoloncolni menekülteket. Most először mondták ezt ki ránk egységesen.

A döntésről a W2hu blog számol be, amely hozza a svéd nyelvű bejegyzés linkjét is.

Az indoklásban olvasható, hogy a menedékjog itthon kiüresedett, és mivel Szerbiát biztonságos harmadik országnak kiáltottuk ki, fennáll a veszélye, hogy a kérelem elbírálása nélkül zsuppoljuk vissza a menekülteket Szerbába. "Ez tágabb értelemben azt jelenti, hogy ezek az emberek embertelen, megalázó bánásmód kockázatának vannak kitéve, amely sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkét. Mindezek miatt döntött úgy a svéd Bevándorlásügyi Bíróság, hogy Magyarország nem felel meg annak a vélelemnek, hogy az EU-országok tiszteletben tartják a visszaküldés tilalmát, vagyis azt, hogy nem lehet embereket olyan területek határára küldeni vissza, ahol életük vagy szabadságuk veszélybe kerül a menekült definícióban felsorolt okokból kifolyólag" – idézi a blog a svéd döntést. A svédek minden innen oda érkező menekült esetében elbírálják hogy vagy svéd, vagy más EU-s tagállam előtt bírálják el a kérelmüket.

Kérdéseinket feltettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is, várjuk válaszuk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!