szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nap hírei - amiről ma este beszélnek. A Kúria szembeszállt a kopaszokkal (és azokkal, akik őket mozgatják). Orbán aszerint beszél a Merkelről, hogy éppen kihez szól - másképpen a közrádióban, megint másképpen egy bajor politikus előtt. Budapestnek új szlogene van, frappáns, nézzék meg! Bizakodnak a rákkutatók, remélik, hogy a betegség Achilles-sarkát fedezték fel.

- Nagyon erős támogatást kapott az MSZP-s Nyakó István, amikor a Kúria honlapjára kikerült egy végzés, amely kimondta, a Nemzeti Választási Iroda épületében múlt kedden megjelenő kopaszok törvénysértést követtek el, illetve akadályozták az ellenzéki politikust, hogy leadja népszavazási kezdeményezését. Arról viszont, hogy mindezek után a Kúria helyben hagyja-e a herceghalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezését hitelesítő NVB-határozatot, vagy esetleg megnyílik az út a négy másodperccel később pecsételő Nyakó István beadványa előtt, külön eljárásokban kell majd dönteni. Az mindenesetre tény, hogy a Kúria végzésének megismerése után kiderült: a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el az NVI-nél történtek miatt. A BRFK a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

- "Nem csinálunk Európát Magyarországból, ez egy biztonságos hely marad" – jelentette ki péntek reggel Orbán Viktor. A közrádiónak adott interjúban a miniszterelnök elsősorban a menekültválságról beszélt, megerősítette, hogy ha úgy alakul a helyzet, készek a román határon is fokozni az ellenőrzést, majd reagált Angela Merkel egy korábbi interjújára is, amelyben a német kancellár arra figyelmeztetett, hogy a különutas válságkezelés nem vezet előre. Orbán erre mondta azt, hogy „jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek maradni".  Angela Merkel menekülpolitikája szóba került később is, amikor Orbán Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel találkozott Budapesten. Itt azonban már kicsit más volt a kormányfő hangfekvése. Arról beszélt, hogy ők  nem Angela Merkel ellen jöttek össze, nem akarják gyengíteni a német kormányt és a kancellárt. A kijelentés súlyát az adja, hogy jövő hét elején rendezik meg az EU-török csúcsot, ahol a fő téma a menekültválság, illetve a kvótarendszer. Orbán lépései egyébként láthatóan foglalkoztatják a német közvéleményt, pénteken a Der Spiegel is ezzel foglalkozott. Más kérdés, hogy Orbán nincs egyedül a nézeteivel – legalábbis pártján belül. Kövér László például bajor partnerek előtt azt hangoztatta, hogy a bevándorlás és a "bevándoroltatás" már az Európa ellen irányuló fizikai agresszió előjele. Eközben a görög-macedón határon nem enyhül a migránsok nyomása. Lapunk munkatársai a helyszínről számoltak be arról, amit ott tapasztaltak.

- Tudja, melyik a város, amelyik egyesít? Meg fog lepődni: Budapest. Kiderült ugyanis, hogy ez a főváros új szlogene, de van új logó és címer is – maga Tarlós István jelentette ezt be pénteken. Kiderült egyébként, hogy újabb remek dugókra számíthatunk: még a jövő évi vizes vb előtt nekiesnek a Róbert Károly körút felújításának, és sorra kerül a Lánchíd is. Azt is megtudhattuk, hogy a fővárosi közgyűlés nagy titokban kibabrált az autósokkal. Miután ugyanis a Kúria egy ítéletében utóbbiaknak adott igazat, Budapest fordított, és még nagyobbat szigorított. Ha szokott parkolni a városban, ezt mindenképpen olvassa el – sok pénzt spórolhat meg vele.

- Nagyon fontos hírről számolt be a tekintélyes Science magazin. Tudósok úgy vélik, sikerült megtalálni a módját az immunrendszer "irányításának", hogy elpusztítsa a rákos sejteket, amiket a magukban hordozott antigénekről azonosít be.

Amikor Magyarországon a kormányfő több helyen is a menekültválságról értekezik, a házelnök fizikai agressziótól félti Európát, eközben pedig mindenki az EU-török csúcstalálkozóra készül, a nap képe nem is lehet más, mint amit kollégánk a görög-macedón-határon készített. Hogy tudjuk, miről beszélünk. (Ha pedig azt ellenőrizné, mennyire emlékszik a hét eseményeire, kvízünket itt töltheti ki.)

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!