szerző:
hvg.hu

A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatói posztjára pályázott Fényes-Bók Szilvia, aki több oldalt szó szerint átemelt pályázati munkájába Benedek István oktatáskutató írásából. Az iskolát korábban húsz évig vezető Borenszkiné Imre Éva levelet írt a Kliknek és az oktatási tárcának is. A minisztérium válasza szerint nem illetékesek "szerzői jogi" kérdésekben, valamint a "megújítás jegyében" döntöttek Fényes-Bók mellett.

Minden pedagógusnak ki kell töltenie egy eredetiségi nyilatkozatot portfóliójuk leadásakor, amiben büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik,hogy önálló munkát adtak le. Ezt ismernie kellett Fényes-Bók Szilviának is, akit 2015-ben neveztek ki a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatójává, ezzel leválva az iskolát húsz éve vezető Borenszkiné Imre Évát – írja a nol.hu.

Borenszkiné azonban szokatlan fogalmazást és szóhasználatot vélt felfedezni Fényes-Bók pályázatában, az interneten lefolytatott keresés alapján meg is találta Bendek István oktatáskutató írásait, amellyel szó szerint egyezéseket talált, összesen ötoldalnyit. Vetélytársa pályázata miatt ezért levelet írt a Kliket vezető, nem rég leváltott Hanesz Józsefnek, valamint Balog Zoltán miniszternek és a közoktatásért felelős helyettes-államtitkárnak, a közelmúltban leváltott Czunyiné Bertalan Juditnak. Válasz nem érkezett, csak Czunyiné helyettese, Sipos Imre méltatta válaszra.

©

Az oktatási tárca szerint ők nem illetékesek a pályázatok kapcsán "szerzői jogi" kérdésekben, egy későbbi válasz szerint a "megújítás jegyében" döntöttek Fényes-Bók kinevezése mellett. Fényes-Bók a Népszabadságnak adott válaszában úgy fogalmazott, hogy szerinte azért ekkora a szövegegyezés, mert Bendek Istán munkája "szakmai evidenciának" minősül, azaz megkerülhetetlen – az érvelés nagyban hasonlít Schmitt Pál egykori köztársasági elnökére, aki plágium miatt elvesztette doktori címét.

Az iskolaigazgatói pályázat ügyét a település képviselő-testülete is tárgyalta, melyen egyértelművé tették még a szavazás előtt, hogy meg kívánnak válni Borenszkinétől, aki Borenszki Ervin megyei szocialista politikus felesége. A település alpolgármestere a lap egy forrása szerint kikérte magának, hogy utóbbi kapcsolati szál miatt akarnának megválni az igazgatótól, a testület végül 25:20 arányban – a plágium vádjának ismerete nélkül – Fényes-Bók Szilvia mellé állt.

Népszabadság szerint a településen készpénznek veszik, hogy a városvezetés és a tankerület végig akarta vinni Fényes-Bók kinevezését, akiről köztudott volt, hogy nem lesz olyan autonóm vezető, mint Borenszkiné volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!