szerző:
MTI

Öt településen lesz időközi önkormányzati választás vasárnap, polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak.

A Zala megyei Rigyácon Homály Balázs (független) polgármester tavaly november 27-i hatállyal lemondott, mert nem tudott együttműködni a képviselő-testülettel. A választásra jogosult 352 lakos négy jelölt közül választhatja ki a település vezetőjét: indul a posztért a független Keléné Molnár Melinda, Poszavecz Mónika és Kántor László – jelenlegi alpolgármester –, valamint Kovács István, a Magyar Munkáspárt jelöltje.

A Nógrád megyei Karancskeszin Kurunczi István (független) polgármester – aki 2006-tól irányította a községet – tavaly november 28-án meghalt. A község vezetéséért négy jelölt indul: Bata János (független), Királyhegyi Gyula (független), Nagy Attila Tibor (Magyar Munkáspárt) és a jelenlegi alpolgármester, Szentandrási László (független). A választói névjegyzékben mintegy 1500-an szerepelnek. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalon azért kell időközi választást tartani, mert a képviselő-testület feloszlatta magát. A polgármesteri posztért két független jelölt indul: Isóczki Lajos – a község korábbi vezetője – és Pető Tamásné. A négy képviselői helyre tízen aspirálnak. A választói névjegyzékben 292-en szerepelnek. 

A Pest megyei Péteriben és Tápiószentmártonban szintén a képviselő-testület önfeloszlatása miatt tartanak időközi választást.

Péteriben a szavazók öt polgármesterjelölt közül választhatnak: függetlenként indul az előző polgármester, Molnár Zsolt, valamint Lovász László Gábor, Klein Judit és Petőné Vizi Valéria, míg a Magyar Munkáspárt jelöltjeként Barabás György László. A hat képviselő-testületi helyért 19-en indulnak: 16-an függetlenként, hárman pedig a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjeként. A választói névjegyzékben 1805-en szerepelnek. 

Tápiószentmártonban a választók három polgármesterjelöltre adhatják le szavazatukat: Majoros Mátéra (Fidesz–KDNP), Kovács Istvánnéra (Magyar Munkáspárt) és Györe Lászlóra (független), korábbi polgármesterre. A településen 25-en indulnak a képviselői tisztségért, valamennyien függetlenként, közülük kerül majd ki a testület nyolc tagja. A választói névjegyzékben 4200-an szerepelnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!