szerző:
hvg.hu

Eredménytelen lett a Szegedi Tudományegyetem kancellári posztjára kiírt pályázat, ezért az egész procedúra kezdődik elölről – írja a VS.hu. A lap úgy tudja: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter talált ugyan szerinte alkalmas jelöltet, de a miniszterelnök nem írta alá a kinevezését.

A szegedi egyetem gazdasági vezetői posztja szeptember vége, Devecz Miklós addigi kancellár lemondása óta betöltetlen. Devecz Miklóst egy szexista Facebook-bejegyzése miatt támadták sokan, így végül miniszteri nyomásra felajánlotta a lemondását, amit elfogadtak.

A kancellári poszt betöltésére az Emmi novemberben írt ki pályázatot, a december végi határidőig 17-en jelentkeztek. A február 15-ére ígért kinevezés azonban annak ellenére sem történt meg, hogy Balog Zoltán miniszter már három hete kiválasztotta a pályázók közül a szerinte alkalmas jelöltet – értesült a VS.hu.

A benyújtott pályázatok alapján, illetve a meghallgatások után Balog a lap szerint Dömötör Mátét, az egyetem mostani kancellárhelyettesét javasolta az intézmény gazdasági vezetőjének. Hiába került azonban javaslata már hetekkel ezelőtt a kinevezésre jogosult miniszterelnök elé, Orbán Viktor azt végül nem írta alá.

Az Emmi sajtóosztálya az érdemi ok említése nélkül csak annyit közölt az ügyben, hogy "a döntésre jogosult véleménye, hogy az adott pozíció megfelelő betöltése érdekében egy ismételt pályázati eljárás kiírása szükséges. Ennek feltétele az előző pályázati eljárás jogszabálynak megfelelő lezárása".

2014 őszén egyébként, amikor először választottak kancellárokat a felsőoktatási intézmények élére, a huszonkilencből első körben csak huszonegy intézménybe sikerült gazdasági vezetőt találni, nyolc helyen, köztük a Szegedi Egyetemen is eredménytelenül zárult a pályáztatás. Balog Zoltán akkor azzal indokolta a nyolc pályázat megismétlését, hogy a jelentkezők között nem találtak alkalmas jelöltet – emlékeztetnek a cikkben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!