szerző:
hvg.hu

Az Igazmondó Alapítvány arcaként ismert Kövesdi Veronika szerint hűtlen kezelés és sikkasztás, ha a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál lévő közpénz a héten elfogadott törvény alapján "elveszíti közpénz jellegét".

Kövesdi Veronika is felszólalt az Együtt Lopják a jogom tiltakozásán, melyet egy időben szerveztek Orbán Viktor évértékelőjével. Akkor az aktivista a közoktatásban tapasztalt állapotok, az egészségügyi dolgozók védelmében, valamint a választási irodánál történt botránnyal kapcsolatban fogalmazott meg markáns véleményt.

©

Szombaton az Igazmondó Alapítvány Facebook-oldalán jelent meg, hogy feljelentést tettek hűtlen kezelés és sikkasztás miatt. Szerintük, ha a héten az MNB alapítványairól elfogadott törvény "érvelése igaz, és az alapítványoknak juttatott pénz elveszíti közvagyon jellegét, akkor Matolcsy György több száz milliárd forintot vont ki a közvagyonból".

A Kövesdi által fogalmazott írás szerint Orbán Viktor és Kósa Lajos gyakorlatilag beismerő vallomást tett a nyilvánosság előtt – vélhetően azzal, ahogy értelmezték a törvényt. Kövesdi szerint azonban az MNB-nek nincs felhatalmazása arra, hogy közpénzt adjon át alapítványoknak ellenérték nélkül úgy, hogy az megszűnik közpénz lenni. Gondolatmenete alapján a vagyont így eltulajdonítják, ami szerinte egyszerű lopás.

Érvelése több szakértő véleményével is egyezik, a Magyar Nemzet szombati lapszámában idézik Torba Tamás közgazdászt, aki az MNB-re vonatkozó törvényről azt mondta, hogy a jegybank az árfolyamnyereségét köteles a forintárfolyam kiegyenlítési tartalékába helyezni. Az MNB eredményeinek felosztásáról az igazgatóság határoz, ezt osztalékként fizetheti ki az egyedüli részvényesnek, azaz a magyar államnak, ellenkező esetben tartalékba kell helyeznie. Amennyiben bírságokból származó bevétele van az MNB-nek, azt átadhatja alapítványoknak, azonban a fennmaradó összeget szintén az eredménytartalékba kell helyeznie.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!