szerző:
Bogár Zsolt
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szombaton tartja az FTC Baráti Kör a közgyűlését, melyen tömeges belépések várhatók. A fradisták szurkolói csoportjai szeretnének érdemi beleszólást a klub életébe, amihez a baráti körön keresztül vezethet az út – hacsak meg nem változtatják az egyesület alapszabályát.

Minél több aktív fradistát szeretnének beléptetni az FTC Baráti Körbe a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül (mely a ferencvárosi szervezett „ultra” csoportokat tömöríti) és a Ferenczvárosi C-Közép nevű szurkolói csoport. Ez utóbbi szólította fel lemondásra a minap a klub elnökét, Kubatov Gábort a Nemzeti Választási Irodánál történtek – a kigyúrt kopaszok felvonulása – miatt. A Baráti Kör érvényes alapszabálya szerint két év után jelentkezhet valaki az FTC szavazati joggal bíró rendes tagjának, és nyerhet beleszólást a klub működésébe. A kezdeményezők célja, hogy minél több elhivatott fradista csatlakozzon az egyesülethez, és hogy a ma még inkább tiszteletre méltó nyugdíjas körként működő szerveződés egy idő után a klub civil kontrolljává váljon és betöltse valódi szerepét.

Az üres Groupama aréna C szektora
©

Számukra az ideális egy olyan klubműködési modell lenne, amelyben az egyesületi tagok tömege (mind fizető, pártoló tag) hasonló tartópillére volna a klubnak és hasonló beleszólása is lenne a működésébe, mint ahogy az az FC Barcelonánál vagy – közelebbi, „elérhetőbb” példát említve – a Rapid Wiennél van. És mint azt Németh Zoltán, a C-közép egyik aktivistája a hvg.hu-nak elmondta, gazdasági értelemben segítse a klubot, erkölcsileg pedig iránytűje legyen.

Mi van, ha nincs párbeszéd?

A Ferenczvárosi C-Közép 2014 őszén jött létre, a kapu mögötti ultrákhoz (B-közép) képest 15-20 évvel idősebbek, egykor többnyire szintén a kapu mögött kezdték a szurkolást, de ma már az oldallelátón adják át gyerekeiknek a fradizmust. Ez is mutatja a másik különbséget: ők a B-középpel ellentétben a szurkolói kártya és a vénaszkenner ellenére bejártak a mérkőzésekre, és – mint mondják – egyenlő távolságot tartva az ultráktól és a klubvezetéstől, próbálták Kubatovékat párbeszédre kényszeríteni a vitatott kérdésekben.

Kubatov Gábor (középen) Orbán Viktorral az FTC-stadion átadásán
©

Emiatt eleinte Kubatov embereinek tartották őket az ultrák, miközben a klubvezetés egy sor barátságtalan lépéssel lehetetlenítette el, hogy „belülről” javítsák a szurkerek és a klub közötti kapcsolatot: letiltották a Facebook-oldalukról a nevükben szereplő Fradi szó használatát (emiatt azóta Ferenczvárosi C-középként tevékenykednek), több informális találkozójukon rendkívül arrogánsan kezelte a kéréseiket a klub, egyik figyelemfelkeltő akciójukat pedig a stadionon kívül a népligeti aluljáróban hiúsította meg a Fradi Security Kindlovits Máté, Kubatov Gábor személyi titkárának vezetésével. (Mint ismert, feltehetően a klub belső biztonsági szolgálatához köthető fiatalemberek akadályozták Nyakó Istvánt (MSZP), hogy leadhassa pártja népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár ügyében. A beszédes képi bizonyítékok ellenére Kubatov nem érezte úgy, hogy magyarázkodnia kellett volna a Fradi Security ügyében, és maga is botrányosnak tartotta, ami az NVI-nél történt.)

Bár a klubvezetés mindent megtesz, hogy az új stadionnal, felnőtt- és utánpótlás edzőközponttal, a milliárdokból felpumpált csapattal, a már lényegében megnyertnek tekinthető bajnoki címmel a Fradi-sztori hihetetlen sikertörténetnek tűnjön, a „Tábor nélkül”, negyedház előtt, 12 év után újra megszerezhető bajnokságnak aligha fognak úgy örülni az Üllői úton, mint mondjuk az 1991-92-esnek.

Közel a politikához

A Nem az a baj, Gábor című blogbejegyzésükben, valamint a Digi Sport V-Közép című műsorában a C-közép képviselői hajszálpontosan megfogalmazták, mi az, ami legjobban zavarja a szurkereket: ma olyan közel van a politika a Fradihoz, mint korábban soha. (Ennek egyik szimbóluma, hogy a Fidesz-kongresszuson, melyen Kubatov Gábort a párt alelnökévé választották, ott ült az első sorban az elnökség két másik tagja, Nyíri Zoltán operatív igazgató és Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója is.) Egy függetlenségére, ellenzéki-rebellis identitására büszke fradistát aligha bánthat valami jobban, mint az, amikor a Fradiról azt mondják, hogy az „Üllői úti Dózsa”.

V-közép: Túl közel van a politika a klubhoz

Németh Zoltán szerint a párbeszéd a klubvezetéssel ma már szinte irreális elvárás, a szurkolók megosztottságát viszont sikerülhet alapkérdésekben feloldani. Ezt bizonyítja a szurkolók pár héttel ezelőtti ankétja: a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül (SZSZJN) által szervezett találkozóra a klub részéről senki nem ment el, viszont a csoportoknak sikerült megállapodniuk a „Lépj be a Fradi előszobájába!”-akcióban. Ennek keretében szeretnének 500 fradistát csatlakozásra bírni, hogy aztán a két év után a klub közgyűlésébe rendes tagként bekerülhessenek azok, akik aktívan is tennének valamit a klubért, az átlátható működés, a számon kérhetőség érdekében.

A jelentkezéshez a tagsági díj megfizetésén túl két ajánló is kell – erről az SZSZJN aktivistái gondoskodnak. Utolértük Hélisz Józsefet, az FTC Baráti Kör főtitkárát is, aki a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az elnökség nem szeretné, ha ugródeszkaként használnák őket a FTC-tagság megszerzéséhez. Ezért ellenőrizni fogják, hogy ki akar belépni, az ajánlók valóban ismerik-e a jelentkezőt, és ténylegesen részt akar-e venni a Kör klubszerű életében. Hélisz szerint a Fradinak se kell két év múlva automatikusan rendes tagjává fogadnia a Baráti Körből jelentkezőket.

Együtt lép a tábor

Németh Zoltán szerint sokat segít az is, hogy „azok a dolgok, amik miatt a tábort korábban joggal támadták” (pl. Csatáry-molinó), ma már nem jellemzőek, a B-közép megmutatta, botrány nélkül is tudnak szurkolni a stadionon kívül is, ahogy az például idegenben a Kispest elleni meccsen is történt.  A vénaszkenner szerintük jogsértő, mert indokolatlan és aránytalan intézkedés, ráadásul diszkriminál, hiszen se a vendégszurkereket, se a VIP-eseket nem kötelezik a biometrikus adataik megadására.

Szurkolók a lelátón
©

Azt, hogy mennyire fontos lenne a helyzet rendezése, az is mutatja, hogy a DVTK elleni hétvégi meccsen a 12. percben a C-Közép kezdeményezésére tüntetnek a Fradi táborért (12. szurkoló), március 13-án pedig az NB III-as Fradi II csepeli idegenbeli meccsére az SZSZJN-el együttműködve a stadionba hívták a szurkereket, hogy bebizonyítsák, micsoda különbség, ha tele a lelátó – és hogy egyetlen alsóligás meccsen is többen vannak kint, mint az NBI összes meccsére együttvéve, ha a Tábor megmozdul.

Nyomás, gyakorlás

A V-közép című sport háttérműsor megpróbálta egy asztalhoz ültetni a Fradi képviselőjét a Ferenczvárosi C-Középpel. A klub a beszélgetést lemondta, de amikor kiderült, hogy a csoport tagjai mégis bemennek a műsorba, a téma pedig a Fradi és a politika kapcsolata, a Fradi nevében Nyíri Zoltán operatív igazgató megfenyegette a csatornát, hogy felbontják velük a többmilliós szponzorációs megállapodásukat, és bojkottálják a sporttelevíziót, mert olyanoknak adnak szót, akik lejáratják a klub elnökét. (A Ferencváros képviselője gyakori vendége a Digi Sport reggeli adásának, ahol szabadon beszélhetnek arról, hogy mi újság a klubbal.)

Egy ilyen telefon a felek között feltehetően nem kapott volna nyilvánosságot, ha éppen nem akkor tájékoztatják erről a csatornaigazgatót, amikor épp a Ferenczvárosi C-közép meghívott tagjaival várta együtt a stúdióban ennek a műsorrésznek a kezdetét – akik aztán a sztorit megjelentették blogjukon. A Digi Sport közleményéből kiderül, a Fradi kifogásolta, hogy le akarták tiltani a műsort (ez így nem hangzott el), amiatt viszont nem tiltakoztak, hogy a telefonhívás ténylegesen megtörtént, és hogy ebben szó esett a szponzoráció leállításáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!