szerző:
hvg.hu

Számos ügyben vizsgálódnak a Ételosztás Őszinte Szívvel Egyesületnél, ahol a szervezettel együttműködő közmunkások béréből 10-20 százalékot kértek vissza – állítják közmunkások.

Három nő kereste meg februárban Orosháza MSZP-s képviselőjét, Fetser Jánost, hogy miután közfoglalkoztatási szerződést kötöttek az önkormányzattal, kiközvetítették őket az Ilyés Gábor vezette Ételosztás Őszinte Szívvel Egyesülethez, ahol állításuk szerint bérük jelentős részét levonták tőlük – írja a nol.hu. Az érettségivel nem rendelkezők 49 ezer forintos béréből 10 ezret, az érettségizettek béréből 20 ezret kért el az egyesület vezetője, így maradhattak dolgozni.

Az egyik nő nem fizetett, de társa helyette is leadta a megfelelő százalékot. Úgy tudják, hogy három másik érettségivel rendelkező személy is dolgozott az egyesületnél, azonban őket egy művészeti alapítvány közvetítette ki, de nekik nem kellett dolgozniuk, feltételezésük szerint máshol is lehetett munkahelyük, de őket is az egyesülethez jelentették be.

A lap egy informátora szerint az ételosztást rendszeresen szervező egyesület romlott húsból főzött ételt a szegényeknek, előtte ecetes-szódabikarbónás vízben áztatták ki a húst. A lap szerint semmilyen hatóság nem ellenőrizte az ételek minőségét, információik szerint hiába érkezett többféle húsadomány, abból kevés jutott a főzetekbe.

Az ügyben nyomozás indult Fetser szerint, mely során lefoglalták az egyesületnél talált húskészítményeket, de állítólag lelassult a nyomozás, azt sem tudni, hogy a hatóságok mit állapítottak meg a húsról. Ilyés Gábor úgy nyilatkozott, hogy valóban jelöletlen hústermékek voltak náluk, de szerinte szakszerűen tárolták.

Ilyés a lapnak tovább részletezve elmondta, hogy eredetileg megsemmisítésre szánták volna a húst a tulajdonosok, de szerinte nem volt semmi baja, mikor átvette, bár nem volt rajta semmilyen jelölt dátum. Hozzátette, hogy az utóbbi időben nem jelentette az állat-egészségügyi hivatalnak, de soha nem volt baja senkinek.

Az egyesület vezetője elmondása szerint az általa készített ételből eddig 250-400 ember evett Orosházán, sokan egész héten az ő ételét ették.

Ilyés tagadta, hogy bárkitől is visszakért volna pénzt, szerinte ezt csak azért állítják egyesek, mert megszűnt a munkaviszonyuk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!