szerző:
hvg.hu

A fideszes városvezetés nyugalomra intené a helyieket, de rengetegen vannak, akik elítélik a város szélén állítandó ideiglenes menekültállomás felépítését, többen megpróbálnák megakadályozni az építkezést is.

A szentgotthárdiak aggódnak a szomszédságukban felépülő menekülteket befogadó ideiglenes sátortábor miatt, melynek felállítását a kormány februárban rendelte el. A Népszabadság munkatársai Szentgotthárdon érdeklődtek a helyieknél, egy piacon áruló nő egyenesen attól tart, hogy lányokat és gyerekeket fognak erőszakolni az átutazó menekültek.

Odatartanék egy pisztolyt a fejükhöz, és megkérdezném: akarsz-e dolgozni? Nem? Durr! Ahol feltűntek, balhét csinálnak. Gondoljon csak Kölnre!

– vallja egy helyi ajándékbolt árusa a lapnak. A helyi boltosok szerint mikor tavaly négy hétig működött a tábor, az osztrák vevők 50-90 százaléka is inkább távol maradt.

©

A városvezetés sem örül a tábor ötletének, de elismeri, hogy szükség van rá. Kifogást sem emelhetnek, mert a kormány Vas megyét is jó ideje tömeges bevándorlás okozta válságtérséggé nyilvánította, így nincs engedélyeztetési jogkörük – mondta Huszár Gábor fideszes polgármester.

Huszár szerint szükségtelen félni, mint kiderült, tavaly sem történt bűncselekmény a városban a tábor működése idején, a rendőrség nagyobb létszámmal garantálja a biztonságot. Egy másik településen, Körmenden is újranyitották a tábort, de egyelőre nem érkeztek oda menekültek, a helyiek zúgolódások mellett beletörődtek a tábor kialakításába.

Lábodi Gábor, a Jobbik helyi politikusa szerint többen részt vennének polgári engedetlenségben, hogy megakadályozzák a tábor felépítését. A helyszínen nem lehetett eddig megkezdeni az építkezést, mert belvíz lepte el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!