szerző:
hvg.hu/MTI

Minden második ember elégedett Orbán Viktorral, aki egy év alatt 7 százalékkal tudta növelni népszerűségét – derül ki a kormányközeli Századvég méréséből. Nem úgy, mint a Medián kutatásánál, a Századvég adatai szerint a kormánypárt stabilan tartja előnyét. Pedig az adatok pontosan ugyanazok: a biztos szavazók körében 46 százalékon áll a Fidesz, csak azt nem említik, hogy az előző hónapban mennyivel volt nagyobb a támogatottsága.

A Századvég Alapítvány február végén készített közvélemény-kutatása szerint továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb politikus a parlamenti pártok vezetői közül, a Fidesz–KDNP pedig jelenleg is stabilan őrzi vezető szerepét az ellenzékkel szemben. Azt nem említi a felmérés MTI-s összefoglalója, hogy mihez képest értendő ez a stabilitás.

A kutatóintézet szombati közleményében kifejti, a kormánypártok a teljes népesség körében 34 százalékon, a biztos szavazók körében 46 százalékon állnak. Utóbbi kategóriában a Jobbiknál 23 százalékot, az MSZP-nél 14 százalékot, a Demokratikus Koalíciónál (DK) 9 százalékot, az LMP-nél 4 százalékot, az Együtt – a Korszakváltók Pártjánál pedig 1 százalékot mutattak ki.

Viszonyítás kérdése

A Medián e heti, a HVG megbízásából készített közvélemény-kutatása alapján egészen más kép rajzolódik ki, pedig az adatok majdnem ugyanazok.

A választani tudó, biztos szavazók körében a januári 53-ról 46 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága. Eközben 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok – írtuk.

A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát. Sőt a Jobbik elérte korábbi rekordját, a teljes népességben 16 százalék támogatja.

Minden második ember szereti Orbánt, sőt

A Századvég kiemeli, hogy a felnőtt lakosság közel fele (49 százaléka) van kedvező véleménnyel Orbán Viktorról, akit a népszerűségi rangsorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke követ, jelentősen lemaradva, egyformán 28 százalékos mutatóval.

Megjegyzik, továbbra is Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József megítélése a legkevésbé kedvező, a DK vezetőjének esetében 17 százalék, az MSZP elnök-frakcióvezetőjénél pedig 15 százalék a pozitív vélemények aránya.

©

A felmérés készítői az elmúlt egy év szimpátiaadataira hivatkozva hangsúlyozzák, a vizsgált politikusok körében csupán a miniszterelnök népszerűsége növekedett trendszerűen, összesen 7 százalékponttal. A Századvég adatai szerint az öt politikusból ebben az időszakban Vona Gábor népszerűsége csökkent a legnagyobb mértékben, 7 százalékponttal, míg Tóbiás Józsefé 3 százalékponttal, Schiffer Andrásé pedig 2 százalékponttal lett alacsonyabb. Ellenzéki oldalon kizárólag Gyurcsány Ferenc tudta növelni népszerűségét, 1 százalékponttal.

A Századvég közölte, kutatását telefonos kérdőíves felméréssel végezte február 20-25-e között, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Tájékoztatásuk alapján az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!