szerző:
hvg.hu

A szegedi Fidesz vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett Botka László polgármesterrel szemben, erről a kormányközeli Magyar Idők számolt be szombaton. A polgármester hétfőn megjelent szerint a városi ellenzéke nem vitatkozni, hanem lejáratni akarja, ennek tulajdonítja a lépést.

Botka László polgármester a hétvégén napvilágra látott hírek alapján 10 millió forintos támogatást adott a város a női vízilabdacsapatnak, a Magyar Idők szerint azért, mert a polgármester lánya is ott játszik. Ezen felül a nyilvános vagyonnyilatkozata is szóba került, miszerint tavaly két budapesti lakást is kapott a szüleitől ajándékba – ezért a város fideszes képviselői vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek ellene.

©

A Délmagyarországnak adott interjújában Botka karaktergyilkossági kísérletnek tekinti az ügyet, amit a Habony-féle média kezdeményezett ellene, de 20 éves politikai pályafutása alatt már látott ilyet. Az viszont felháborította, hogy a családján keresztül kezdték el támadni. Elmondása szerint lánya az ifjúsági vízilabdacsapat tagja, néhányszor már játszhatott a felnőttek között, de soha semmilyen támogatásban nem részesült a klubtól. Korábban a város fizette a vízilabdázók uszodabérlését, ám a támogatási szerződés megszűnt a Ligetfürdővel, ezért célzottan a csapatnak adtak támogatást – bár még ez sem fedezi teljes mértékben az uszodahasználatot.

A vagyonosodási vizsgálatra kitérve elmondta, hogy furcsállja a lépést, mert általában olyanokkal szemben szoktak ilyet indítani, akiknek eltitkolt vagyonuk van, azonban ő mindent feltüntetett. "A szüleim másfél budapesti lakást, egy 48 négyzetméretes lakást és egy 95 négyzetméteres lakás felét ajándékozták nekem" – nyilatkozta Botka, aki szerint a kormányközeli lap úgy akarja beállítani az esetet, mint Lázár János vagyongyarapodását, akinek gyermekének "lett hirtelen egy jelentős értékű budai ingatlana".

Botka szülei – a polgármester elmondása szerint – a 2000-es években fokozatosan költöztek Szolnokról Budapestre, eladták a vidéki lakásukat, majd a fővárosban vették a két ingatlant, amit tavaly átírtak rá. Botka apjánál súlyos betegséget diagnosztizáltak, ezért tavaly úgy döntött, hogy felosztja a családban a vagyonát, minden eshetőségre előre gondolva – számolt be a polgármester.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!