szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nagyon szorítunk, esetleg egy magyar súlyemelő ott lehet a riói olimpián – de mi történt az egykor sikeres sportággal? A hvg.hu szürreális helyzetet tárt fel a Magyar Súlyemelő Szövetségnél: 5 millióért az elnök felesége volt a sportorvos, de állítólag csak papíron, a MOB-küldötteik vállalkozók, a sportolókat hamburgerrel szponzorálják. A szerződéseik nem nyilvánosak, mert nincsenek, miközben csak tavaly 87 millió támogatást kaptak. Az egyetemi végzettséggel megválasztott elnök kérdésünkre olyanokat válaszolt, hogy csupán 4 általánosa van, de legalább nem kér útiköltség-térítést, mert mint mondta, választhat a Mercedesei és BMW-je közül.

Totális mélyrepülésben van a magyar súlyemelés: az áprilisi Európa-bajnokságon azért kell majd küzdenie a magyar csapatnak, hogy legalább mutatóban ott lehessen a riói olimpián. És még ezzel a legoptimistább forgatókönyvvel is a harmadik olyan olimpia jöhet, amelyre esetleg csak egyetlen súlyemelőt küldünk. 

Persze a 2004-es doppingbotrány hosszú időre betett az egész sportágnak, ami eleve nem vetekedhet a foci, az úszás vagy a vízilabda népszerűségével. Viszont a hvg.hu által feltárt tények alapján a súlyemelésnél aligha lehetne jobb állatorvosi lovat találni arra az inkább zsigerileg érezhető, mintsem bizonyítható tézisre, hogy valami generálisan nincs rendben a magyar sportélettel. Mert mára gyakorlatilag alig van sportág, ahol időről időre ne röppennének fel hírek dilettáns vezetőkről, belháborúkról, a politikával való összebútorozásról, netán olyan áttekinthetetlen pénzügyi machinációkról, amelynek a tizedéért elhasalna bármelyik kisvállalkozó egy adóellenőrzésen.

Nemzetközi vezető, olimpiai bajnokok, petíció – mindenki tudja?

„A Magyar Súlyemelő Szövetségnél pont olyan a helyzet, mint a Gömöri Zsolt által vezetett Magyar Paralimpiai Bizottságnál volt a tavalyi botrány kirobbanása előtt: mindenki tudja, hogy baj van, mégsem történik semmi. Aki érdekelt vagy haver, az nyilván nem szól, mások félnek vagy csak nem akarnak balhét. Miközben szétrohad egy sportág” – mondta a hvg.hu-nak Nagy Ákos sportmenedzser, korábbi olimpiai kerettag, az utolsó férfi junior világbajnok még 1997-ből.

A Magyar Súlyemelő Szövetség honlapja
©

„Világszinten soha nem volt ilyen népszerű a súlyemelés, főleg a szabadtéren űzött crossfitnek köszönhetően. De nálunk a szakszövetséget semmilyen sportági kötődéssel nem rendelkező, hozzá nem értő vállalkozók irányítják, egymás után hozták be a kétes hírnevű haverjaikat” – tette hozzá. A legutóbbi közgyűlésen a Tatabányai Sportklub küldöttjeként Nagy Ákos nyíltan szembeszállt a mostani vezetéssel, tavaly még aláírást is gyűjtöttek, hátha elindul valamilyen változás. Összesen több mint 500-an, beleértve több mint 20 olimpikont, írta alá a petíciót, köztük Földi Imre olimpiai bajnok, a nemzet sportolója, de korábbi világ- és Európa-bajnok sportolók és mesteredzők is.

Mégsem volt semmi hatása, pedig pontosan egybevágott azzal, amit a tavalyi houstoni világbajnokság után a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) magyar elnöke, Aján Tamás kimondott: az elmúlt években „a magyar súlyemelés lefelé menő pályán mozog”. A világversenyen a magyarok megint csúnyán leszerepeltek: annyi olimpiai kvalifikációs pontot sem sikerült szerezni, hogy a férficsapat megtartsa a 24. helyet a nemzetek sorrendjében. Aján utána szó szerint azt mondta: „képtelen megérteni”, miért nem tud a magyar súlyemelő-szövetség olyan helyzetet teremteni, hogy legalább megközelítsük a nemzetközi szintet”, mert „ami most van, elfogadhatatlan." „A sportágakat összefogó Magyar Olimpiai Bizottság vezetése előbb-utóbb rákényszerül, hogy megnézze, mi a helyzet a Magyar Súlyemelő Szövetségben (MSSZ)” – mondta.

Az elnök "megértette", mekkora feladat "súlyok emelgetése"

Úgy tűnik, az IWF magyar elnöke is hiába célozgatott a MOB felelősségére – amiben az is közrejátszhat, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség többek közt pont a petícióban is támadott elnököt delegálja a legfőbb magyar sportszervezetbe. Két másik elnökségi tag mellett, akikkel együtt mindhármukban egy közös van: mielőtt nem kerültek a súlyemelő szövetség vezetői posztjaira, nem sok közük volt a súlyemeléshez.

„Ha a 200 kilogramm felemelését nem is tapasztalhattam meg, de azt megértettem, hogy a kisebb-nagyobb súlyok emelgetése milyen hatalmas, teljes embert kívánó feladat” – írta a MSSZ elnöke, Dobos Imre abban a közgyűlésnek címzett önéletrajzban, ami alapján 2008 végén megválasztották. Persze önmagában nem volt elég megérteni, milyen nehéz a súlyok „emelgetése”: Dobos volt az egyedüli jelölt, ráadásul több súlyemelő forrásunk szerint is egyetlen dolog számított a megválasztásakor. „Neki volt pénze” – fogalmazott sommásan egyikük, míg más szerint „senki más nem akarta vállalni, a 2004-es nagy doppingbotrány után iszonyú állapotban volt a sportág, mindenki menekült”.

Nem hátrány, hogy volt pénze, és Miss World zsűritagként is virított

Megkérdeztük erről Dobost, akit azóta egyszer már újra is választottak posztján, és lényegében elismerte, mekkora szerepe volt a pénznek abba, hogy ő került a szövetség élére. „Abban a helyzetben egy jó pályázat mellé nem ártott, ha van a pályázónak pénze, mert alap volt, hogy az legyen elnök, aki kifizeti az addig felhalmozott rettenetes adósságot” – válaszolta kérdésünkre. Részletezte, hogyan fizetett ki tízmilliós hiányt a többi támogatóval együtt, és elődjeit szabálytalan gazdálkodással vádolta, de mégsem „vizsgálta, hogyan jött létre ez a rendkívül nagy összegű hiány, mert az elnökségét megelőző informális beszélgetéseken ezt vállalta”. Szerencsére „abban az időben, mint az ország akkori egyik legnagyobb adófizetője megengedhette magának, hogy jelentős összegeket fordíthasson a súlyemelésre” – közölte.

„Utólag azt gondolom, óriási hiba volt, hogy nem néztünk jobban utána” – mondta egy névtelenséget kérő forrásunk, aki végigkövette a tisztújítást. Dobos ugyanis „halaszthatatlan külföldi elfoglaltságára” hivatkozva meg sem jelent sportvezetővé választásakor. Távollétében az általa összeállított önéletrajz és összefoglalója alapján szavazták meg, ez a nyelvhelyességi hibáktól hemzsegő írás azóta is kézen-közön terjed az elnök belső ellenfelei körében elrettentő példaként. Ebben referenciaként olyan tevékenység is szerepel, hogy a Miss World szponzora és zsűritagjaként kamatoztatta „kiváló kapcsolattartó és szervező képességeit”. „Vagyis megválasztották Fásy Ádám haverját, meg is találtuk utólag a netes Fásy-listán” – jegyezte meg keserűen egy forrásunk.

Viccnek elég rossz: utólag már csak 4 általánosa van?

A magát vállalkozóként bemutató Dobos a sportszakmai részben olyan mélyenszántó koncepciókat sorol fel, mint „a sportág további fennmaradása, fejlődése” vagy „MSSZ Web oldal további működtetése”. Az elnöki pályázatnak szánt önéletrajzában ugyanakkor az iskolai végzettségeit furcsán elkenve jelölte meg, és amikor ezekre a hvg.hu rákérdezett, a kép semmivel sem lett világosabb. „Tanulmányok” címszóval ugyanis középiskolai érettségit, idegenforgalmi és vendéglátóipari technikumot és esti egyetemen végzett „filozófiai szakágat” jelölt meg. Mikor pontosítást kértünk, így a „filozófiai szakágon” 1985-ben szerzett oklevél számát, Dobos írásban azt válaszolta: „négy általánossal rendelkezik”, ugyanakkor az "elnöki pozíció betöltése társadalmi feladat a szövetségnél, nem tartalmaz megkötöttséget".

Mivel hozzátette, hogy ezzel nyilván "örömet szerez" a cikk szerzőjének, először azt hittük, viccel, de később telefonon is megerősítette írásbeli válaszát. Ha viszont ez igaz, úgy ebből az következik, hogy a szövetséget a MOB-ban jelenleg is reprezentáló Dobos négy általánossal valószínűleg nem szerezhette meg azt a végzettséget, amit önéletrajzában megjelölt. Hogy ez egyértelműen kiderüljön, cikkünk megjelenésével egyidőben eljuttatjuk erre vonatkozó kérdésünket is a Magyar Olimpiai Bizottsághoz (lsd. cikkünk végén keretes írásunk – a szerk.)

Mindenesetre Dobos szerint "ezzel a végzettséggel  tanította közlekedési ismeretekre a Magyar Honvédelmi Szövetségnél a katonai főiskolásokat és a sorköteleseket”. Így derült ki, hogy valójában ezt takarja az elnökjelölti önéletrajzban az a „munkásságaként” hivatkozott következő fordulat: „1977-től MHSZ Budapesti Vezetőség”. 

Nyelvtudásáról hallgat, de pihenhetett az összes luxusszigeten

Nyelvtudást egyáltalán nem jelölt meg, de ezt is külön megkérdeztük, miután a szervezet hivatalos bírósági beszámolójában kifejezetten hivatkoztak arra, hogy a szervezet „méltó módon képviseli a sportágat a hazai és nemzetközi szervezeteknél”.

Sajnos nyelvvizsgával valóban nem rendelkezik, "ugyanis abban az időben semmilyen diploma megszerzéséhez nem volt feltétel a nyelvvizsga” – közölte velünk Dobos, kiemelve azonban, hogy „mint magánember a világ több mint 122 országában járt, Új-Zélandtól Grönlandig, sőt pihenhetett az összes luxusszigeten, többek között Hawaiin, Tahitin, Bora-Borán, Barbadoson, de járt  a mostani híradásokban minden nap szereplő Szíriában és Iránban is”. Alighanem ezt szánta nyelvismerete bizonyítékának (vagy legalábbis annak illusztrálásának, hogy nyelvvizsga nélkül is elboldogul), mert még hozzátette: „egyértelműen tanúsíthatjuk önnek, hogy egyik országban sem beszélnek magyarul”.

Önéletrajza e furcsaságain túl, több forrásunk inkább azt tartja alapvető problémának, hogy szerintük a súlyemelő-szövetség átláthatatlan gazdálkodást folytat. A jelenleg elérhető utolsó mérlegük alapján 2014-ben a szövetség több mint 87 millió forint központi költségvetési támogatást kapott, és ennek részletezéséből is egyértelmű, hogy a bevételük döntő többsége közpénzből származik, többek közt a MOB-on keresztül járó támogatásból.

Így a közérdekű adatokról szóló jogszabályok és amúgy saját szabályzatuk is előírja, hogy a szövetség mely beszámolóit, közgyűlési jegyzőkönyvét, mérlegét kell közzétenni többek közt saját honlapjukon. A sportszövetség hivatalos honlapja alapján viszont követhetetlen, milyen döntéseket hoz és hogyan gazdálkodik a sportszövetség: az internet őskorát idéző weboldalon helyesírási hibáktól hemzsegő elnöki tájékoztatót és nyomtatott lapokból kiollózott cikkeket ugyan találtunk, de törvényileg nyilvános dokumentumokat alig. Az elmúlt évekből csak egy mérleget és egyetlen elnökségi ülés jegyzőkönyvét tették itt nyilvánossá, a legfőbb szerv, a közgyűlés üléseiről hiába kerestünk információt, de a kereső arra is nulla találatot dob ki, ha a felügyelőbizottság tagjaira keresünk rá.

Azért nem nyilvánosak a szerződések, mert nincsenek

A gazdálkodás átláthatóságára és arra is rákérdeztünk, kikkel kötött közpénzt érintő megállapodásokat a sportszövetség, mire azt közölték, hogy „jelenleg nem állunk szerződésben senkivel”. Ez képtelenségnek tűnik, hiszen a szövetség saját beszámolója szerint is utánpótlás-rendezvényeket, sportolóik utazásait és szállását finanszírozza, és nyilván van egy csomó felmerülő költségük. Ennek ellenére Dobos szóban is megerősítette a szerződéseiket firtató kérdésünkre, hogy senkivel nincs szerződésük. Még érdekesebb, hogy nem volt hajlandó részletezni a szponzori hozzájárulásokat sem, a természetbeni adományokra nézve azt fejtegette, hogy a Burger King étteremlánc évente kioszt több száz darab étkezési utalványt, ami "a sportolók körében rendkívül népszerű", és "teljes menü vásárlására vonatkozik".

Arra a kérdésre, hogy miért nem teszik ki a mérlegeket a honlapra, azt a választ adta: az előző főtitkár leváltása óta nem fizetnek a vezető tisztségviselőknek, amire „roppant büszkék”. Az elnök pedig „eddig egyetlen egy alkalommal sem vett fel útiköltség-térítést vagy más anyagi juttatást. Megengedheti magának hogy válasszon egyet Mercedesei vagy BMW-je közül és annak költségeit fizesse”.

Az elnök cégével szerződtek, mert így másra költhették a pénzt

Bár jogszabály ezt kifejezetten nem tiltja, erősen aggályos, hogy információink szerint a súlyemelő-szövetség az elnök cégeivel is kötött szerződést. Így azzal a főtevékenységképpen járóbeteg-ellátást folytató Humán Szervíz Szolgáltató Kft.-vel, amelynek jelenleg is Dobos, valamint orvos felesége, illetve a lánya az ügyvezetője. Több forrásunk szerint a szerződés mögött az áll, hogy a szövetségi elnök egy időben „benyomta a feleségét a súlyemelők hivatalos sportorvosának”, de arról nem tudtak érdemben nyilatkozni, pontosan mit tett a sportolók egészségéért. Mindenesetre a hvg.hu birtokába került a Fővárosi Törvényszék egy tavalyi ítélete, amely a szövetség és Dobos által a szervezet egy korábbi tisztségviselője ellen indított perben született. A bírósági anyagban ténymegállapításként szerepel: „a peradatok alapján igazolt”, hogy a szövetség és Dobos cégei között „jelentős üzleti kapcsolat van”.

Képünk illusztráció
©

Dobos Imre kérdésünkre arra hivatkozott, hogy „az utóbbi öt évben egyetlen esetben sem kötött szerződést a Magyar Súlyemelő Szövetség a Humán Szerviz Kft.-vel” – csakhogy Dobos 2008 óta elnök. Szerinte „egyetlen egy, elévült esetben”, még a korábbi főtitkár idején kötöttek a családi cégével szerződést „orvosi vizsgálatok végzésére 5 millió forint értékben”. Majd miután a munkát a családi kft. elvégezte, „az adó levonása után a fennmaradó több mint 4 200 000 forintot a bankon keresztül az MSSZ részére támogatásként visszautalták”.

Erre Dobos állítása szerint azért volt szükség, mert a sportszövetség „ezt az összeget kizárólag orvosi vizsgálatra kapta, ha más cég végzi, természetesen nem utalja vissza az összeget támogatásként”, így viszont „az összeg a visszautalással bármire felhasználhatóvá változott”, amit a súlyemelőkre költhettek. Vagyis úgy tűnik, az elnök gyakorlatilag az oda-vissza utalással játszotta ki azt, hogy egymilliós összeget célhoz kötötten, a sportolók egészségügyi ellátására kaptak. Ugyanakkor sem ezt, sem a másik cégével kötött megállapodást nem tartja aggályosnak, mert „a szerződések kizárólag a Magyar Súlyemelő Szövetség érdekét szolgálták”.

A bankszámlakivonat az otthoni címre ment

A MSSZ gazdálkodásának támadhatóságára két forrásunk is azt hozta fel példaként: előfordult, hogy a közpénzből működő szervezet bankszámlájának kivonata az elnök egyik ingatlanának címére érkezett. Ez szerepel a birtokunkban lévő bírósági ítéletben is, amit Dobos megpróbált azzal megmagyarázni: az elnökségének első időszakában az akkori főtitkár „felelőtlen munkája miatt kénytelen volt átmenetileg a banki kivonatoknak saját lakcímét kijelölni”.

Beszéltünk egy korábban a válogatott közelében súlyemelő-szakemberrel, aki akkor fordított hátat a szövetségbeli munkának, amikor nem volt hajlandó aláírni egy szerinte gyanús számlázással kapcsolatos iratot. „Nem akartam belekeveredni olyan dolgokba, amik nekem már a pénzmosás kategóriájába tartoznak. Azóta is fekete bárány vagyok, ahol lehet, ott tesznek keresztbe és állnak bosszút a mai napig” – mondta.

Megnyíló ajtók, dörgölőzés, kapcsolatok

Ő hosszan beszélt arról, hogy meglátása szerint miként rakta tele fokozatosan Dobos a szövetséget saját, hozzá nem értő „haverjaival és lekötelezettjeivel, akik nyilván nem fognak szólni a zűrös ügyek miatt”. Hogy ez miért jó nekik, valamennyi forrásunk ugyanazt mondta: egy országos sportszövetség vezetőiként remek üzleti és politikai kapcsolatokat és lehetőségeket kapnak. „Megjelenhetnek, mehet a dörgölődzés, olyan helyeken, ahová a súlyemelés nélkül soha nem jutott volna be. Ezek az emberek szégyenszemre részt vesznek az olimpiai döntéshozásban, mert a MOB-tagjaink is ők” – mondta elkeseredetten Nagy Ákos.

Mivel kivétel nélkül minden forrásunk többek közt erre, a sportághoz nem értő vezetőségi tagokra vezette vissza a válságot, név szerint rákérdeztünk a 8 fős elnökség 5 tagjánál arra, milyen szakirányú tapasztalattal vagy érintettséggel rendelkeztek, mielőtt bekerültek a vezetőségbe. Dobos Imre szerint valamennyien – beleértve saját magát is – „nem szakmai elnökségi tagként” lettek megválasztva. A szervezet alapszabályában valóban szerepel, hogy az elnökség – 5 fő szakmai tag mellé – 3 főt választhat „szponzori tagként” a támogatók/szponzorok közül „a szövetség gazdasági érdekeinek figyelembe vételével”. Dobos viszont 5 tagra mondta, hogy szponzorként lettek sportági vezetők, miközben az elnökség jelenleg csak 8 főből áll.

MOB-delegáltak: a vállalkozó elnök, a vietnami focirajongó és a bokszedző fornettis

A Magyar Súlyemelő Szövetséget ráadásul három olyan elnökségi tag képviseli a Magyar Olimpia Bizottságban, akik saját bevallásuk szerint sem szakmai tagok. Dobos Imre elnök mellett ott van Tarkó László, akinek legalább a sporthoz van köze, mert korábban állítólag ökölvívással foglalkozott, de forrásaink csak mint Dobos „Fornetti-sütős haverját” emlegették. Az interneten valóban elérhető olyan cikk, amely „Fornetti franchise partnerként” jelöli meg Tarkót.

A harmadik MOB-delegált információink szerint az a Pham Ngoc Chu vietnami vállalkozó – szintén súlyemelő szövetség szponzori elnökségi tag –, akit korábban az Index beszámolója szerint 2012-ben embercsempészettel és a közokirathamisítással vádoltak. 11 vádlottból végül 8-at találtak első fokon bűnösnek, Pham Ngoc Chu-t felmentették, mert nem találták bizonyíthatónak, hogy tudott arról, az ő útlevelét is felhasználva csempésztek vietnami migránsokat Angliába.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján mindenesetre találhatunk egy beszámolót Borkai Zsolt MOB-elnök és Szabó Bence főtitkár hivatalos látogatásáról Vietnamba 2013-ban, amiben Pham Ngoc Chu is nyilatkozik. Nagyon nem is kertel, a MOB vezérkar vietnami látogatásának apropóján elmeséli,: „régi jó barátja Dobos Imre elnök, aki megkérte, hogy támogassa és ennek ő szíves örömest eleget tett”. Hiszen „nagyon szereti a sportot, főleg a focit, indult is „alkalmazottaival egy kispályás tornán”, plusz teniszezik. Azt nem említi, hogy a súlyemeléshez bármi köze lenne – azon túl persze, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökségi tagja és máig a sportág MOB delegáltja.

A Magyar Olimpiai Bizottsághoz fordulunk
Az olimpiai sportágat érintő, cikkünkben felvetődött kérdésekkel foglalkoznia kell a MOB-nak. Így többek közt azzal, valóban hamis adatokat közölt-e már megválasztásakor végzettségéről Dobos Imre elnök, aki nekünk nem volt hajlandó pontosan megadni iskoláinak adatait. Arra is reagálniuk kell, ilyen nagyságrendű állami támogatás mellett hogyan működhetne szerződések nélkül a szövetség, míg az utalgatással "másra felhasználhatóvá" tett pénzösszeg felveti a szabálytalanság gyanúját. Azt is tudni szeretnénk, hogyan vagy miért nem foglalkoztak az egykori olimpiai bajnokok petíciójával, illetve az Aján Tamás nyilatkozatában felvetett problémákkal. Amint a MOB ezeket megválaszolja, cikkünk folytatásában közöljük.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!