szerző:
hvg.hu

A Belügyminisztérium hétfő déltől feloldja a magyar-horvát határon a vasúti közlekedésben februárban bevezetett korlátozásokat.

Pintér Sándor február 18-án rendelte el a Murakeresztúr–Kotor, Gyékényes–Kapronca, valamint a Magyarbóly–Pélmonostor vasúti határátkelőhelyek lezárását. Az akkori rendelet ugyanakkor lehetőséget biztosított arra, hogy a határátkelőt megnyissák, amennyiben a határvédelmet biztosító hatóságok úgy látták, hogy a határátlépés nem veszélyezteti az államhatár védelmének rendjét.

A horvátországi Pélmonostor vasútállomása 2015 szeptemberében, pár nappal a szerb határ lezárása után.
©

A belügyminiszter ugyanakkor hétfőn déltől elrendelte a három vasúti határátkelő ismételt megnyitását, így visszaállhat a két ország között vasúti közlekedés – olvasható a Magyar Közlöny hétfői számában.

Emlékezetes, hogy a szerb határzár megépülését követően Horvátország irányába változott meg 2015 szeptemberében a menekültek és bevándorlók migrációs útvonala. A horvát kormány az országba érkező menekülteket folyamatosan továbbszállította Szlovénia és Magyarország irányába. A kormány ezért a szerb határ mentén kialakított határzár meghosszabbítását rendelte el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!