szerző:
hvg.hu

Tóásó Előd az őt hat évig fogva tartó bolíviai kormánnyal szemben élt keresettel az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, azonban nem kapott vízumot, így nem utazhat el tanúskodni.

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya egyelőre nem adott beutazási engedélyt Tóásó Elődnek, így nem utazhat Washingtonba, hogy tanúvallomást tegyen bolíviai börtönéveiről – írja a Magyar Nemzet. Az amerikai hatóságok azt közölték vele, hogy "a vízumkérelmén még dolgoznak".

A magyar férfi és bebörtönzött társa azért nyújtott be keresetet még évekkel korábban, hogy elégtételt vegyen a szerinte jogtalan bebörtönzése miatt a bolíviai kormányon, illetve hogy elérje szabadon bocsátását. Tóásó azonban tavaly szabadult, így már csak igazát keresheti, esetleg kártérítésért folyamodhat.

Tóásót még 2009-ben fogták el a bolíviai hatóságok, akik azt feltételezték róla és társairól, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására szövetkeztek. A rajtaütés során megölték Rózsa-Flores Eduárdót, Magyarosi Árpádot és Michael Dwyert. Mario Tadiccsal együtt vizsgálati fogságban voltak éveken keresztül, ugyanis az eljárást elhúzta a bolíviai hatóság, Tóásó szerint így akartak beismerő vallomást kicsikarni. Végül Tadics és Tóásó is vádalkut kötött, így szabadulhattak 2015-ben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!