szerző:
MTI

A kormányhoz, nevezetesen Lázár Jánoshoz fordulnak önkormányzatok a nagyfai menekülttábor bezárását kérve. Ezt még maga Lázár javasolta nekik februárban.

A nagyfai ideiglenes befogadóállomás bezárását kéri Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele önkormányzata a kormánytól. Ezt a négy érintett polgármester kedden közös sajtótájékoztatón jelentette be Algyőn. Az ötletet egyébként még Lázár János vetette fel korábban egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon, most az érintett polgármesterek hozzá fognak fordulni a kérésükkel.

Molnár Áron független algyői polgármester elmondta, a képviselő-testületek az elmúlt napokban döntöttek arról, hogy kéréssel fordulnak a miniszterelnökhöz, illetve a térség országgyűlési képviselőjéhez, Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

A befogadóállomás bezárása mellett az önkormányzatok azt is kérik, hogy ha a magyar–román határon növekszik az érkező migránsok száma, akkor a térségben élők érdekében ott is épüljön ideiglenes biztonsági határzár – tette hozzá a településvezető.

Farkas Éva Erzsébet fideszes makói polgármester közölte, az ideiglenes biztonsági határzár nyomvonalának kijelölése Kiszombor és Nagylak térségében már megtörtént, és ha elkezdődik az építkezés, akkor a város ingatlanokat biztosít a munkában részt vevő katonák elhelyezésére.

Almási István, Hódmezővásárhely szintén fideszes polgármestere emlékeztetett arra, a város közgyűlése februárban döntött arról, hogy a város közigazgatási területén nem alakítható ki közösségi szállás, őrzött szállás, befogadóállomás, illetve egyéb idegenrendészeti szállás. Az önkormányzat kérte a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által működtetett, kísérő nélküli kiskorúakat befogadó vásárhelyi otthon bezárását is.

Elmondta, Hódmezővásárhely tavaly – amikor a határzár építése zajlott a szerb határon – szállást biztosított a térségbe vezényelt azon katonák számára, akiket nem tudtak a laktanyában elhelyezni. A város kész minden segítséget megadni a honvédségnek, amennyiben a román–magyar határon elkezdődik a határzár kialakítása – közölte.

Martonosi György, Maroslele szintén fideszes polgármestere hangsúlyozta, a helyben élők legalább 90 százaléka egyetért a képviselő-testület döntésével. A megerősített rendőri jelenlétnek köszönhetően azonban az emberek biztonságérzete nem romlott. 

Lázár János korábban bejelentette, a kormány szerdán tárgyal a déli határ mentén található befogadóállomások bezárásáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!