szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fej nélküli marhatetemekről készült fotók terjednek a neten, megosztójuk szerint a Mecsek egy csodaszép kis településének természetvédelmi területénél hevernek az állati maradványok. Kiderítettük, hogy hatósági eljárás tényleg indult, de egyelőre nem világos, hogy az ügyet csak az egymást feljelentő haragosok gerjesztik-e, vagy valóban dögök borítják a patakpartot.

Simán készülhettek volna egy horrorfilmforgatás helyszínén azok a fotók, amelyek nemrég kerültek ki a Facebookra. Posztolójuk állítása szerint azonban a képek a Mecsekben található, idilli Váralja település határában, egy természetvédelmi terület szomszédságában készültek, ezeken felismerhetően marhatetemek, maradványok és koponyák láthatóak. Az egyiken több tucat koponya borítja az erdős talajt, de van itt lefejezett hulláról készült felvétel és olyan is, amelyen egy levágott láb látható a rajta maradt kötéldarabbal, amellyel megköthették az állatot.

©

A képeket a közösségi oldalon megosztó férfi azt állítja, hogy a horgásztavairól, kirándulóhelyeiről ismert település erdejében lévő tetemekért a szomszédos birtok gazdája felelős, aki saját területén szürke marhákat tart és ilyen „sajátos módon vette birtokba a természetet”, még „a települést éltető forrásban is” levágott fejű, elhullott állatok darabjai vannak. Nevet nem említ, de mint írja, a helyi vadásztársaság tagjáról van szó, aki kiterjedt kapcsolatrendszere miatt eléri, hogy „semmi nem történik”, hiába volt már bejelentés az esetről.

A képek rettenetesek, de ezek önmagukban még nem bizonyítják, hogy valóban ott és olyan körülmények közt készültek, azt pedig végképp nem lehet eldönteni, ki a felelős mindezért. Megkerestük a közösségi oldalon keresztül az albumot jegyző személyt, de cikkünk megkereséséig nem válaszolt.

Váralja polgármestere, Sziebert Éva kérdésünkre azt mondta: tudomása szerint egy elhullott szürkemarha-tetem miatt valóban indult eljárás. „Már volt rendőrségi helyszínelés, és kaptunk jelzést a hatóságtól arra nézve, hogy állítólag önkormányzati területen van az elhullott állat, így gondoskodni kellene az elszállításáról. Egy helyi lakos is jelezte már szóban ezt, de hivatalosan még nem érkezett bejelentés” – mondta. A településvezető szerint az esetnek pár éve már volt előzménye, akkor is ugyanennek a területnek a tulajdonosa ellen érkezett jelzés, ő már át is vizsgálta annak az ügynek az iratait.

Klasszikus feljelentgetősdi vagy hatósági hárítás?

Megmutattuk a polgármesternek az interneten terjedő fotókat, erről azt mondta, a helyszínt felismeri, mint mondta, Váralja kedvelt turistaközpont, több természetvédelmi területtel, de ezen a részen mostanában nem járt, így erről semmit nem tud mondani.

©

Egy névtelenséget kérő helyi forrásunk szerint a pár évvel ezelőtti ügyben valóban az a vadásztársasági vezető volt érintett, akire a Facebook-poszt utal. Akkor több hatóságot is bevontak, de ezek illetékesség hiányára hivatkozva inkább csak egymásnak passzolgatták az esetet. A tulajdonos már nem a kis településen, hanem Bonyhádon él, ahol egy vágóhidat üzemeltet. „Ezért sem mindegy, mi a helyzet a tetemekkel, a vágóhídról mindenki tud a faluban, ezért az az információ terjedt, hogy illegálisan dögkútnak használja a területet” – jegyezte meg. Helyi forrásunk szerint ugyanakkor ezeknek a híreknek a terjedésébe egy személyes ellentét is belejátszhat, a vadász régóta haragos viszonyban van azzal a helyi lakossal, aki korábban is feljelentette.

A bonyhádi vágóhidas telefont csapkod, a rendőrség nyomoz

A hivatalos cégnyilvántartásban megtaláltuk a megnevezett vágóhidat üzemeltető, főtevékenységként húsfeldolgozással foglalkozó kft.-t, az ügyvezető neve megegyezik azzal, mint aki a helyi vadásztársaság tagja – utóbbit már az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei szervezete erősítette meg. Szerettük volna megkérdezni, sikerült is elérnünk telefonon az érintett vadász-ügyvezetőt, de még mielőtt egyáltalán a kérdéseinket feltehettük volna, ordítva közölte, hogy nem hajlandó nyilatkozni, majd lecsapta a telefont.

A hvg.hu-nak a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Molnár Ágnes azt mondta: olyan állampolgári bejelentés érkezett hozzájuk, hogy fej nélküli szürkemarha-tetemet találtak a váraljai parkerdőnél. Ez alapján jelenleg a Bonyhádi Rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!