szerző:
hvg.hu

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) magyarországi szóvivője szerint a menekültáradat töredéke a tavaly nyáron tapasztaltaknak. Kiszámíthatatlan, hogy a menekültek hogy reagálnak a Balkán lezárására, akár egy olaszországi áthajózás is az opciók között van.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője, Simon Ernő azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, a konkrét kormánydöntésről még nem született reakció, a szervezet először megvárja a migrációs válsághelyzet bevezetése utáni konkrét lépéseket. Ha Magyarország ennek hatására nem fogad be egy menedékkérőt sem, az radikálisan új helyzetet teremtene, akkor megszűnne egy alapvető jogintézmény Magyarországon, de ilyen konkrétumokról egyelőre nem hallott Simon. Egyelőre tehát a konkrétumokra vár az UNHCR.

Ami biztos: kevesen jönnek, bár folyamatosan növekvő számban Magyarországra a menedékkérők. A múlt héten napi 200 körül volt a határátlépők száma, a csütörtöki nap hozta meg az idei eddigi rekordot 248 elfogott határátlépővel. Persze ez is sokkal alacsonyabb szám a múlt év nyarán tapasztaltakhoz, és a tömeges bevándorlási válsághelyzet elrendeléséhez szükséges számhoz képest.

Az érkezők még midig Szerbián át jönnek, amely ma éjjel zárta le a macedón határt. A folyamat február 17-én kezdődött, ekkortól korlátozza Ausztria a belépő menekültek számát 3200-ban, és az elbírált menedékkérelmek számát 80-ban. Ezt követte Szlovénia, Macedónia hasonló intézkedése, majd Macedónia szerda este teljesen lezárta a görög határt, és Szerbia is a macedón határt. Arra a kérdésre, hogy hányan rekedhettek a balkáni országokban, Simon nem tudott válaszolni, Zsohár Zsuzsanna értesülései szerint 30 ezer körül lehet azok száma, akik kiteleltek Szerbiában.

Hogy a menekültek hogy lépnek a változásokra, nagy kérdés. Elképzelhető, hogy Horvátország déli részéről indulnak hajókkal Olaszország felé, vagy Albánia felé veszik az irányt. Ami biztos, hogy Görögország zsákutcává válik könnyedén, már most Simon adatai szerint 40 ezer ember rekedt ott, más források szerint hamarosan 100 ezer menekült tárja szét a kezét görög területeken, hogy most hogyan tovább.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!