szerző:
MTI / hvg.hu

Tiltakoznak és magyarázatot kérnek az ellenzéki pártok az országos migrációs válsághelyzet kihirdetése miatt. Egyelőre csak találgatások folynak arról, mi is lehet a valódi ok: a kormány csak a szokásos „habonyi” úton jár, vagy így akarják megakadályozni a március 15-i kormányellenes tüntetéseket?

A Demokratikus Koalíció szerint a migrációs válsághelyzet kihirdetésével a kormány megkezdte a kvóta elleni népszavazást megelőző kampányt. A DK közleménye szerint a Fidesz az adófizetőkkel szeretné kifizettetni a saját hatalmi érdekeiért folytatott kampányát, és már most 7 milliárd forintot különítettek el a válsághelyzet miatt, így ez lesz minden idők legdrágább politikai kampánya. Az ellenzéki párt ezért azt követeli, hogy a Fidesz saját zsebből és ne adóforintokból kampányoljon. Ugyanakkor reménykednek abban, hogy a válsághelyzet nem a korábban meghiúsult alkotmánymódosítást hivatott pótolni és a kormány nem akarja majd erre hivatkozva felfüggeszteni az emberek gyülekezési jogát, megakadályozva a március 15-i kormányellenes tüntetéseket.

A Magyar Liberális Párt (MLP) is közleményben reagált a válsághelyzetre és első lépésben ennek indoklását várnák a kormánytól. A párt szerint nem állnak fenn azok a törvényes körülmények, amelyek alapján a kormány az egész országra kiterjedő válsághelyzetet hirdethetne ki, vagy ha mégis, akkor annak tényét eltitkolják. A Liberálisok szerint az állampolgároknak joguk van tudni arról, ha közvetlen veszélyben vannak.

Az országos válsághelyzet kihirdetése alapvetően három feltételhez kötött, ezek közül az egyik a menekültek számához, a másik a tranzitzónákban tartózkodók létszámához kötődik, de jelenleg nem érkezik annyi ember hazánkba, és a tranzitzónákban sincsenek annyian, hogy az a válsághelyzetet indokolná. Ezért a Liberálisok szerint csak a harmadik feltétel jöhet szóba, ami nem más, mint hogy olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakult ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti.

Ám amíg a kormány nem ad magyarázatot a válsághelyzet elrendelésére, addig jogosan hihető az, hogy ez is csak egy újabb Habony-féle kommunikációs fogás ahhoz, hogy a lakosságot félelemben tartva, háborús légkört kialakítva ágyazzanak meg a menekültekkel kapcsolatos népszavazási kampánynak.

Az Együtt szerint a Fidesz a válsághelyzet kihirdetésével "a tavaly megkezdett gyűlöletkampányával kijelölt úton halad tovább", amely nem teremt biztonságot a többségi társadalom számára, nem szolidáris a többi uniós tagállammal, a menedékkérőkkel szemben pedig embertelen. A Fidesz gyűlöletkampánya a félelem és a csökkenő biztonság terve, ami kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét szolgálja. A párt elutasítja a háborús riogatást, és olyan közös európai megoldás megteremtését sürgeti, amely a többségi társadalom számára biztonságos, a menedékkérőkkel pedig emberséges.

Indoklást vár a kormánytól az MSZP is. A szocialisták közleményükben az kérték, hogy ha az Orbán-kabinetnek értesülései vannak a Macedóniában kialakult helyzet várható alakulásáról, azt ossza meg a magyar közvéleménnyel, mert az embereknek joguk van tudni erről. Az MSZP azt is lehetségesnek tartja, hogy a válsághelyzet kihirdetését nem támasztja alá semmilyen érdemi információ. Ebben az esetben az MSZP idő előttinek tartja a Fidesz-kormány intézkedését.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint jogellenes a válsághelyzet elrendelése. A szervezet felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza jogellenes és indokolatlan döntését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!