szerző:
hvg.hu/MTI

Idén 400 milliót, jövőre 3,8 milliárdot kap a népfőiskola. Pedig már most is uszoda, teniszpálya, és edzőterem áll a rendelkezésére, és az ország egyik szellemi fővárosa.

A Lakitelek Népfőiskola beruházásának megvalósításához 400 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában. A kormány egyúttal megbízta a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a beruházás megvalósításához jövőre szükséges 3,877 milliárd forintnyi forrás biztosításáról a központi költségvetés terhére. Rendelkeztek arról is, hogy az ehhez szükséges közbeszerzéseket még idén írják ki.

A népfőiskola alapítója Lezsák Sándor, aki 2006 óta a Fidesz-frakció tagja, és jelenleg az országgyűlés alelnöke. A Népfőiskola honlapja nem hallgatja el az intézmény sikereit, úgyí foglmaz: "Ezt a négyhektáros területen fekvő intézményt az ország egyik szellemi fővárosának is nevezik." Ez a szellemi főváros kap most két év alatt 4,2 milliárd forintot.

"A Népfőiskola hazai és nemzetközi vonzerejét az is növeli, hogy az igényes szellemi vendéglátás mellett ügyel a szabadidő kulturált és egészséges eltöltésére is. Kitűnő konyha, teniszpálya, uszoda, edzőterem, szabadtéri sakk és sok más egyéb szolgáltatás közül válogathat a látogató. Kötődése, kapcsolata Lakitelek településsel mindennapos. A népfőiskolai dolgozók többsége lakiteleki, akiknek nemcsak jövedelmet biztosító munkahely, de azt is érzik, hogy napi munkájukkal közéleti stílust is képviselnek." olvasható a Népfőiskola honlapján.

A Népfőiskola évek óta évi százmilliókat kap fejlesztésekre, és 2013 óta működik a Keleti Nyitás Kollégiuma is az intézményben. Januárban pedig döntés született arról tovább épülhet a Hungarikum Hotel a Népfőiskola mellett. 

Az átlátszón olvasható blogbejegyzés szerint Kósa Lajos így beszélt a főiskoláról: „Mi nem tehetünk róla, hogy Lezsák úr olyan infrastruktúrát tart fenn, amelyet nagyon nehéz működtetni és bírni anyagilag. Én nem egyszer voltam a Lakitelek Népfőiskolán és mindannyiszor az jutott eszembe, uram isten, miként tudják ezt fenntartani!”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!