szerző:
hvg.hu

A két fővárosi megaprojekt miatt találta a párhuzamot a lap, amelynek cikkében megszólal L. Simon Lászlótól Baán Lászlón át Karácsony Gergelyig sok érintett.

Az amerikai lap Orbán budai Várba költözése és a Liget projekt kapcsán talált rá a párhuzamra. Mint Rick Lyman szerző indítja cikkét, a római Augustus császár azzal dicsekedett, hogy érkezésekor Róma téglaépületekkel volt tele, regnálása végén pedig márvánnyal. "Úgy tűnik, Orbán valami hasonlóra készül." A lap sorra veszi, hogy Orbán ki akarja rúgni a Nemzeti Galériát a mostani helyéről, hogy újjáépítse palotát, és visszaállítsa "régi nagyságát", illetve a Liget Projekt a másik grandiózus kormányzati terv.

A cikk idézi Szemerey Samut, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) alapítójának elragadtatott szavait, aki az elmúlt 100 év legnagyobb építészeti projektjének nevezi a terveket, és Baán László hasonló véleményét is. Illetve a tervek kritizálóit: ők épületkomplexussal vádolják Orbánt, aki ég a vágytól, hogy betonlenyomatot hagyjon a fővároson. A PM-es zuglói polgármester Karácsony Gergely a Városligetet Orbán politikai machinációinak áldozataként írja le.

György Péter médiakutató, esztéta, muzeológiai szakíró is megszólal, szerinte a Vár helyreállítása nemcsak drága, de lehetetlen is, annyira megváltozott a Palota szerkezete, képe. A Várral ellentétben György azonban máshogy tekint a Liget Projektre, azt megalapozottnak és turisztikailag is indokoltnak látja.

A Vár megújításáért felelős L. Simon László is nyilatkozik a lapnak, szerinte a Várnak mindig különleges volt a helyzete. A Habsburg-időkig ez volt az ország vezetőjének tartózkodási helye. "Egyszóval ez most egy próbálkozás arra, hogy a Várat a nemzeti megújhódás korába helyezzük", von párhuzamot a mai kormány, és a korábbi uralkodók között. Ezért el kell távolítani a kommunista éra minden épített örökségét a Várból, a Palotából. A projekt teljes elkészülése akár 20 évbe is telhet.

Karácsony nem hisz a várható turisztikai előnyöknek, szerinte az egyetlen cél, hogy a Nemzeti Galéria eltűnjön a Várhegyről, a többi csak ideológia és kifogás. A Levegő Munkacsoport sem hisz a turistaözönben, mivel "nekünk nincs Mona Lisánk". Baán ezzel kénytelen egyetérteni, de azt mondja, a cél, hogy Budapest az első legyen a rövid időtartamú turistalátogatások terén a világon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!