szerző:
hvg.hu

Sem a műkincsgyűjtés, sem az ingatlanvásárlás, sem az adatok titkosítása nem aggályos a jegybank felügyelőbizottságának elnöke szerint.

Interjút közöl a Figyelő Papcsák Ferenccel, Zugló volt polgármesterével, aki új megbízatása szerint a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. Papcsák a nagy értékű ingatlanvásárlásokat, a műkincsgyűjtést és az alapítványok ügyeit firtató kérdésre azt felelte, nem tartja "ördögtől valónak, hogy a bank aktív a gazdasági életben". Az fb-elnök felidézi elszámoltatási kormánybiztosként végzett munkáját, amelyet sikeresnek ítél.

A Figyelő rákérdezett az Eiffel Palace megvásárlására, amelyet a jegybank egy tisztázatlan hátterű offshore cégtől vásárolt, a piaci értéknél milliárdokkal magasabb áron. Az fb elnöke többször próbál kitérni a válaszadás elől, végül úgy fogalmaz, tudomása szerint a cég "rendezett hátterű", és "minden rendben volt" vele. Papcsáknak nincs megjegyzése az MNB gazdálkodását titkosítani szándékozó törvényről sem – amelyet Áder János köztársasági elnök normakontrollra küldött –, mint mondja, "konkrét jogalkotási ügyekkel nem kíván foglalkozni".

A teljes interjú az aktuális Figyelőben olvasható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!