szerző:
hvg.hu

A politikai elemző intézet felmérte a pártpreferenciákat, tarol a Fidesz, és azt is kikutatta, hogy menekülthelyzet a kormány politikai csodafegyvere, a magyarok nagy többsége értett egyet vele. A Jobbik a második legnépszerűbb párt, de az emberek nem szívesen látnák kormányzati helyzetben. A Fidesz-kormány ötletét a községek komálják igazán.

A pártválasztó szavazók között – tehát azon válaszadók, akik a pártpreferenciával kapcsolatos kérdésre megneveztek egy konkrét pártot – a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, a Jobbik 22 százalékot kapna. Az MSZP-t a pártválasztók 19 százaléka támogatja, az LMP-t és a DK-t egyaránt 4-4 százalék. A többi, jelenleg parlamenti képviselettel rendelkező párt közül csak az Együtt rendelkezett mérhető támogatottsággal: a pártot választani tudók 2 százaléka voksolna rá – derül ki a Republikon Intézet most induló havi közvélemény-kutatásából.

A válaszadók több mint fele szerint az Orbán-kormány összességében jól kezelte a menekülthelyzetet: 57 százalék válaszolt így, míg 19 százalék nem értett egyet ezzel az állítással. Minden ötödik válaszadó köztes álláspontot választott, azaz úgy gondolta, hogy részben jól, részben rosszul dolgozott a kormány. Ez jól magyarázza, miért építi a Fidesz, illetve Orbán Viktor a 2016-os politikáját erre az ügyre: a társadalom a menekültek kérdésében jóval kedvezőbben ítéli meg a kormány teljesítményét, mint általánosságban vagy más témák kapcsán.

A direkt pártpreferencián túl külön vizsgáltuk azt is, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után: a pártokkal szembeni növekvő elutasítás, illetve a baloldali, liberális pártok között átjáró szavazók miatt a pártpreferenciánál jobban tudjuk így mérni a politikai közhangulatot. Számos szavazónál tapaszaljuk ugyanis a kormánnyal való elégedetlenséget, ami aktuálisan nem jelenik meg pártválasztásként, ugyanakkor ezen szavazók határozott politikai véleménnyel és részvételi aktivitással is bírnak. A jövőbeni kívánt kormány alapján a társadalom negyede szeretné, ha továbbra is a Fidesz kormányozna, 18 százalék a baloldali, liberális pártok részvételével felálló kormányt szeretne, míg a szavazók hatoda tartaná a legjobb forgatókönyvnek, ha a Jobbik irányítaná az országot 2018 után.

Az ideálisnak tartott kormány választása jelentős eltérést mutat településtípusonként vizsgálva: Budapesten a baloldali, liberális kormány támogatottsága a legmagasabb, a fővárosiak negyede várja, hogy ők alakítsanak kormányt. Fidesz-kormányzást 18, míg Jobbik vezetést a budapestiek 16 százaléka szeretne. A vidéki városok körében már egyértelmű a kormánypárt előnye a baloldal és a Jobbik előtt, ám a legnagyobb különbséget a községi szint hozta: az itt élők között kimagasló a Fidesz kormányzásának támogatása.

A teljes elemzés elolvasható itt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!