szerző:
hvg.hu

A Győri Ítélőtábla is igazat adott a Bors című napilapot beperlő Szellő Istvánnak, a tévés azért perelt, mert a lap a magánélete részleteit taglalta hasábjain.

Másodfokon, jogerősen is pert nyert Szellő István tévés hírolvasó a Bors napilapot kiadó Lapcom Zrt. ellen, amelyet azért perelt be az RTL Klub híradósa, mert nehezményezte, hogy a magánéletéről jelentettek meg őt szerinte hamis színben feltüntető cikkeket és fotókat.

©

A cikkek 2013 augusztusában jelentek meg, azt követően, hogy Szellő István egykori élettársa, közös ikergyermekeik anyja elhunyt.

Szellő 1,2 millió forintos nem vagyoni kártérítést szeretett volna kapni a lapkiadótól, plusz bocsánatkérést.

Az elsőfokú tárgyalás tavaly júniusban volt, ezen a bíróság helyt adott a tévés keresetének, szerintük a Bors megsértette Szellő jóhírnévhez fűződő jogát, és azt a hamis látszatot keltette, hogy a felperes szakításukat követően nem törődött egykori párjával. A bíróság szerint a cikkek magántitokhoz és magánélethez fűződő jogot is sértettek, a hozzájuk kapcsolt fotók nemkülönben. Első fokon bocsánatkérést és 1,2 milliós büntetés rendelt el a bíróság.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az elsőfokú döntéssel és az indoklással is egyetértett. A felperes ugyanis a bíróság szerint közszereplőnek minősül ugyan, de a közszereplői tevékenységén kívüli körben a felperest is megillette a jog, hogy a magánélete részleteiről a hozzájárulása nélkül a média ne hozzon nyilvánosságra részleteket, ezek kéretlen taglalása tehát jogsértő. Az 1,2 milliós kártérítést is elégségesnek ítélte az ítélőtábla, és az alperes kiadónak bocsánatkérést is meg kell jelentetnie.

Cikk megosztása
Címkék