szerző:
hvg.hu

A Győri Ítélőtábla is igazat adott a Bors című napilapot beperlő Szellő Istvánnak, a tévés azért perelt, mert a lap a magánélete részleteit taglalta hasábjain.

Másodfokon, jogerősen is pert nyert Szellő István tévés hírolvasó a Bors napilapot kiadó Lapcom Zrt. ellen, amelyet azért perelt be az RTL Klub híradósa, mert nehezményezte, hogy a magánéletéről jelentettek meg őt szerinte hamis színben feltüntető cikkeket és fotókat.

©

A cikkek 2013 augusztusában jelentek meg, azt követően, hogy Szellő István egykori élettársa, közös ikergyermekeik anyja elhunyt.

Szellő 1,2 millió forintos nem vagyoni kártérítést szeretett volna kapni a lapkiadótól, plusz bocsánatkérést.

Az elsőfokú tárgyalás tavaly júniusban volt, ezen a bíróság helyt adott a tévés keresetének, szerintük a Bors megsértette Szellő jóhírnévhez fűződő jogát, és azt a hamis látszatot keltette, hogy a felperes szakításukat követően nem törődött egykori párjával. A bíróság szerint a cikkek magántitokhoz és magánélethez fűződő jogot is sértettek, a hozzájuk kapcsolt fotók nemkülönben. Első fokon bocsánatkérést és 1,2 milliós büntetés rendelt el a bíróság.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az elsőfokú döntéssel és az indoklással is egyetértett. A felperes ugyanis a bíróság szerint közszereplőnek minősül ugyan, de a közszereplői tevékenységén kívüli körben a felperest is megillette a jog, hogy a magánélete részleteiről a hozzájárulása nélkül a média ne hozzon nyilvánosságra részleteket, ezek kéretlen taglalása tehát jogsértő. Az 1,2 milliós kártérítést is elégségesnek ítélte az ítélőtábla, és az alperes kiadónak bocsánatkérést is meg kell jelentetnie.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!