szerző:
hvg.hu

A negyvenkettedik Kormányinfót tartja meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Mi másról szólhatna az esemény, mint a szerdán elrendelt országos migrációs válsághelyzetről. Ezen kívül beszélt arról, hogy háromezer közszolgát képeznének ki EU-s pályázatértékelőnek, arról is, hogy Trócsányi egyik ügyvédje beül a kormányülésekre, és arról is, hogy a kormány szívesen lebontaná a Déli pályaudvart.

A legégetőbbnek nevezett bevándorlás kérdésével kezdte a 42. kormányinfót Lázár János. A miniszter szerint egy nem túl színvonalas vita bontakozott ki arról, hogy Orbán Viktor vétózott-e Brüsszelben a hétfői csúcstalálkozón. Lázár – Orbán kérésére – arról tájékoztatott, hogy ötórás parttalan vita kezdődött a korábbi német–török tárgyalásokon felmerült megoldási javaslatról, mire Orbán és Fico a vita felfüggesztését kérte. Mivel a török kérések további kérdéseket vetettek fel, Fico és Orbán kezdeményezésére abbamaradt a megbeszélés és a miniszterelnökök vitája is elmaradt, és Donald Tusk Európai Tanács-elnök kapott felhatalmazást a további tárgyalásra. Lázár aztán elismerte, hogy nincs formális vétóról szó az EU-csúcson, Orbán blokkolta a törökökkel folytatott megállapodást, másokkal együtt.

©

A magyar kormány szerint a törökök komoly megoldási javaslatot tettek hétfőn, de az a rész, amely a szír menekültek cseréjéről szól, további kérdéseket vet fel. Ahogyan az is, hogy az eddigi 3 milliárd euró mellett újabb 3 milliárdot kérnek a helyzet kezeléséhez. Magyarország ettől nem zárkózik el, de számunkra a legfontosabb, hogy Szerbia, Macedónia, Bulgária kapjon támogatást.

Az számunkra nem problémás, hogy a törökök vízumot kapjanak, mivel az országaink között vízummentesség van – mondta Lázár, de azt képviseljük, hogy először az ukrán állampolgárokkal szemben kell vízummentességet érvényesíteni.

A németek által forszírozott kötelező betelepítési kvótáról azt mondta a miniszter, hogy ha az Európai Bizottság szerdán olyan kvótaügyben javaslatot tesz, Magyarország önálló javaslatokkal él majd.

Kiszámíthatatlan migránsok pár száz kilométerre

A balkáni útvonal lezárásra került, márpedig a magyarok egy éve ezt javasolják – mondta Lázár. Ez a hétfői nap egyik hatása, vagy következménye. Nem az Európai Tanács döntött így, hanem az országok döntöttek így, és állították kész helyzet elé az uniót, egyéves közös tétlenség után – mondta. Szerinte ennek a következménye az, hogy a kormány szerdán migrációs válsághelyzetet hirdetett, mivel a lezárt határok mögött rekedteknek a kormány szerint kiszámíthatatlan a reakciója. Nem tudjuk, hogy akik a lezárt határba ütköznek, azok hogyan fognak reagálni – ismételte meg sokadszorra, szerintük egy Magyarország számára biztonsági kockázatot jelent, mert áttörhetik a határpontokat és gyorsan a magyar határon teremhetnek.

A kormány egyelőre nem épít határzárat a magyar–román határra, de a feltételek adottak – mondta. A magyar határhoz egy hét alatt kevesebb mint ezer ember érkezett – tette hozzá. Magyarországon tavaly 174 ezer menedékkérelmet adtak be, ez az egy főre eső menedékkérőket tekintve a legnagyobb Németország után – mondta.

Magyarországon jelenleg naponta pár száz illegális bevándorló tartózkodik, Lázár szerint ezzel a társadalom elvárásainak megfelelő munkát végez a kormány.

Lázár kitért arra, hogy az itt lévő menedékkérők vagy menekültek nem kaphatnak magasabb ellátást, mint egy magyar állampolgár, ez a törvényjavaslat kedden jelent meg.

A köznevelési kerekasztalról

Palkovics László államtitkár áprilisban tesz jelentést az oktatási kerekasztal munkájáról, Lázár szerint a kormány kész arra, hogy segítse a nevelés ügyét forrásokkal. A nyugdíj előtt álló pedagógusok bérének a rendezésére jövő év elejéig kerülhet sor.

Átszabják a Klik működését – mondta Lázár, 91 ezer lejárt számla kiegyenlítése kezdődött el a nemrég kapott 38 milliárd forintból.

Lázár szerint az egyháznál lévő iskolák helyzete a legstabilabb, és az önkormányzati kezelésben lévőké a legkevésbé az, szerinte nem vált be az, ahol az önkormányzatok vállalták a működtetést. Oktatási bürokráciacsökkentés is következik – tette hozzá Lázár.

Háromezer állami dolgozó értékeli az uniós pályázatokat

Folyamatosan csökkenő hiánnyal, alacsony inflációval számolunk – mondta, és úgy állnak a költségvetési vita előtt, hogy az elmúlt harminc év legstabilabb államháztartása a mostani.

Az ország bizonyos térségeiben munkaerőhiány van, ma 85 ezer üres munkahely van, az államadósság folyamatosan csökken – sorolta Lázár.

Új pályázatértékelő rendszer jön létre, háromezer állami alkalmazottból álló hálózatot hoznak létre, ők a szaknévsorba is bekerülnek, és nemzetbiztonsági átvilágításon is átesnek át – mondta Lázár az uniós pénzek osztásáról. Ennek kiépülése egymilliárdba kerül majd, és egy állami tisztségviselő megkereshet ezzel annyit, amennyi az éves fizetése.

A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet adtak el 38 milliárd forint értékben – mondta Lázár. Szerinte a március elsején változatlan feltételekkel folytatódó árverések "teljesen rendezett körülmények" között zajlanak.

Milyen válsághelyzet ez?

A Népszabadság újságírója azt kérdezte, hogy mi indokolja a mostani válsághelyzetet, ha nincs is tömeges bevándorlás. Lázár a fokozott óvatosságra hivatkozva ismét arról beszélt, hogy a máshol ragadt bevándorlók reakciója még nem ismert. Ha egyébként a román határra kell kerítés, akkor tíz nap alatt fel tudják húzni.

Áder vétója

Arról, hogy az államfő normakontrollra elküldte az Alkotmánybírósághoz az MNB-alapítványok pénzét érintő törvényt és a postatörvényt, Lázár azt mondta, hogy a postatörvénybe már beleépítették az adatvédelmi hatóság elnökének az észrevételeit, szerinte ebből nem lesz gond. Az MNB-pénzek alkotmányos aggályairól azt mondta, az egy jó vita, amely arról szól, hogy mi a fontosabb, az adatok átláthatósága, vagy egy ország pénzügyi biztonsága. A Népszabadság újságírója emlékeztette Lázárt arra, hogy ebben az esetben nem klasszikus jegybanki műveletekről van szó, hanem arról, hogy a jegybank alapítványai milyen pénzeket költenek el.

Március 15.

Az Origo újságírója arra kérdezett rá, hogy a Múzeum körúti Orbán-beszéd helyszínén nem lesz-e balhé az ellenzéki tüntetőkkel, merthogy annak szervezője nagy műsort ígér. Lázár azt mondta, hogy azt kérik tisztelettel a nem állami rendezvény szervezőitől, hogy hagyjanak majd másokat is ünnepelni.

Arra a kérdésre, hogy beszéltek-e már Kubatov Gáborral a Nemzeti Választási Irodánál történt népszavazási hekkelésről, azt mondta, még nem beszéltek, de olvasta Kubatov nyilatkozatát, amelyben arról beszél, hogy nincs köze az ügyhöz, és nincs oka kételkedni a szavában.

Készpénz-cafeteria

Régi terve a kormánynak, hogy a cafeteria-hozzájárulásokat készpénzesítik, már 2011-12-ben felmerült, és márciusban-áprilisban döntenek is erről – mondta Lázár azok után, hogy Orbán Viktor csütörtökön belengette ezt a változást.

Lebonthatják a Déli pályaudvart

Kizárt, hogy a tervezett új szuperkórház a Déli pályaudvar helyére kerüljön, ugyanis ha lebontják – amire valóban van kormányzati szándék –, akkor azon a helyen zöldfelületnek kell keletkeznie. Ha lebontják, akkor uniós forrásból a kelenföldi pályudvar felfejlesztésének megvan a fedezete – mondta Lázár. A miniszter egyébként március 23-ig kell, hogy lerakjon egy olyan fejlesztési tervet, amely a Nyugati pályaudvar és a Liget közötti terület rendbehozását célozza.

Trócsányi cégtársa bemegy a kormányülésre

A Magyar Nemzet újságírójának kérdésére elismerte Lázár, hogy a Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodájában dolgozó Bogdán Tibor ügyvéd időnként részt vesz a kormányüléseken, Lázár szerint erre azért van szükség, hogy szakértőket hallgassanak meg, és jó döntés volt profi jogászokat a kormány szolgálatába állítani. Előzőleg viszont azt bizonygatta Lázár, hogy szerinte nem probléma az, hogy Trócsányi irodájával szerződik a kormány, mert a miniszter a cég ügyeiben minisztersége óta nem vesz részt. Ezzel kapcsolatban az újságírók felemlegették, hogy annak idején a Fidesz is támadta Kiss Elemért, Medgyessy Péter kancelláriaminiszterét, amiért azzal szerződött a kormányzat, pedig az a miniszter is szüneteltette saját cégbeli tevékenységét, és le is mondatták.

A magáncsőd Lázár János szerint nem azért nem működik, mert bürokratikus, hanem mert van más megoldás. Másfelől azért, mert aki ezt vállalja, az a pénzügyi önállóságát elveszítette, és ezt csak a legvégső esetben vállalják sokan.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!