szerző:
hvg.hu

A tervek szerint két héten belül megkezdhetik a Városligetben az egykori Hungexpo-épületek bontását. A trolivonalak találkozásánál, a Petőfi Csarnok mellett lévő épületek régóta romosak már, és a Magyar Zene Házát akarják felhúzni a helyükre. A PeCsát is bontásra ítélték, az utolsó hírek szerint állítólag idén tavasszal fognak neki annak is.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a használaton kívüli irodaházak helyén 2018-ra építik fel a Magyar Zene Házát. Az új múzeumon túl, a bontás eredményeként csaknem 7000 négyzetméter zöldfelülettel is gyarapodik a park, melyet ismét birtokba vehet a liget közönsége.

©
©

A Városliget 77 évig volt a vásárok központja, az 1896. évi millenniumi kiállítástól. Fénykorát a két világháború között élte itt a Budapesti Nemzetközi Vásár, a háború után zűrzavaros időszak következett, majd az 1958-as brüsszeli expo magyar sikerét követően újra rendeztek sikeres vásárokat a Városligetben. Az 1960-as években sorra épültek az új pavilonok. Az egykori Hungexpo épületeket is ekkor építették; az itt működő vásárközpont 1974-ben költözött el mostani helyére, Kőbányára, mivel a Városliget a növekvő területi igényeket már nem tudta kiszolgálni.

©
©
©

A volt Hungexpo bekerített területe ma részben beépített. Most kilenc, használaton kívüli épület, köztük irodák, raktárak vannak rajta, valamint egy vendéglátóhely és annak kerthelyisége. A terület körülbelül háromnegyed része a park zöldfelületét növeli majd, egynegyede pedig a Magyar Zene Háza épületének ad helyet – közölték.

©
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!