szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: az MNB alapítványai még gazdagabbak lettek, Budapest pedig talán szegényebb egy állomással; végre, végre, meglesz a felcsúti kisvasút, és jön az űrvonat is (állítólag); remek hír, hogy Kossuth-díjat kapnak a Saul fia alkotói, a legfőbb ügyész pedig rendesen ebédel, és ez fontos.

- Van egy kis gubanc a jelölési határidőkkel, de most ne ezzel foglalkozzunk, inkább a hírrel, amellyel egyébként csak egyetérteni tudunk: Kossuth-díjat kapnak a Saul fia készítői. Hivatalos bejelentés ugyan nincs, és nem is szokták elárulni előre a díjazottakat, ám a TV2-nek az alkotók hivatalosan is megerősítették az infót. Ez egyébként közismerten a díjat időszaka, Balog Zoltán, az Emmi vezetője például 75 alkotót máris kitüntetett. Olyanok vannak köztük, mint Lajkó Félix, Tátrai Tibor vagy Gubás Gabi.

- Kit érdekel az államfői vétó, ha van pénz? Mint kiderült, a Magyar Nemzeti Bank összesen 300 millió forintot juttatott három Pallas Athéné alapítványának, a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló Domus Animaenak, valamint a Domus Concordiaenak és a Domus. A lap szerint immár a 280 milliárd forintot közelíti a Pallas Athénék összvagyona. Közben kiderült, miért ebédelt együtt csütörtökön Polt Péter és Matolcsy György. Az ügyészség szerint valóban feljelentésekről beszélgettek, de nem a jegybank elleniekről, hanem az onnan indítottról. Minden esetre úgy tűnik,a legfőbb ügyész most nem fogyókúrázhat, az Együtt alelnöke ugyanis maga is meghívta ebédelni, hadd beszéljenek akkor a másik feljelentésről is. Amúgy, ha már jegybank, pénz, gazdaság, az elemzők kiszámolták, hogy az EU történetében ilyen mértékű támogatást közép-kelet-európai ország még nem kapott, mint mi, ám hat év alatt ennek ellenére is csak rendkívül szerény növekedést tudtunk felmutatni.

- A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem büntetnék azokat a futókat, akik a Margitsziget belső útjain sportolnak, az információ pár túlbuzgó rendőr miatt terjedt el – tudta meg a hvg.hu fővárosi forrásból. Valójában egyszerre pörög fel a futószezon és több nagy építkezés, és azon az úton nem ajánlják a futást, ahol mostantól sok teherautó fog járni. Van persze így is bőven abszurdnak tűnő tiltás Magyarországon. Szegeden például a 19-es trolira szeretett volna felszállni egy édesanya, aki babahordozóban vitte gyermekét, ám a sofőr ezt nem engedte. Mint kiderült, véleménye szerint az anya megnyomorítja a gyermekét azzal, hogy a hátán hordozza.

- Nem vitás, ha így folytatjuk, vasútnagyhatalom leszünk. Kicsit nehéz ugyan elképzelni ezt az örökösen késő vonatok országában, de attól még ez a helyzet. Egyfelől ugye csütörtökön már kiderült, olyan űrvasút (nem, egyébként nem vasút) épülhet itt meg, amellyel 10 perc alatt juthatunk el Pozsonyba. Most megnéztük mennyire reális egy ilyen ötlet megvalósítása, és hogy hát tulajdonképpen miről is beszélünk. És akkor ott van a másik csoda, illetve csodálatos hír: októberre tervezték ugyan az építkezés befejezését, de idén tavasszal már biztosan elindul a 800 milliós felcsúti kisvasút! Éljen! Van egyébként ehhez egy rossz hírünk is, ami sajnos alighanem közvetlenebbül érint, ráadásul sokkal több embert: nagyon úgy tűnik, véget ért a budapesti Déli pályaudvar története. Ha gondolja, tartson velünk egy időutazáson az állomáson. (És ha már itt tartunk, tegyen velünk egy rövidebb "időkirándulást" is: töltse ki kvízünket, nézze meg, mire emlékszik a hét eseményeiből.)

- Ritka dolog esett meg pénteken a fővárosban: megbuktatták egy szervezet fideszes vezetőjét. Szatmáry Kristófnak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztjáról kell távoznia. A botrányosra sikerült mai tisztújításon végül Kiss Zoltánt, a BKIK egyik jelenlegi osztályvezető elnökét választották meg a kamara élére. Az akcióban saját bevallása szerint a faltörő kos szerepét egy korábban jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező nagyvállalkozó, a vegyépszeres Nagy Elek vállalta be.

Drámai esemény évfordulója volt pénteken: kereken öt éve történt a fukusimai katasztrófa. Idézze fel velünk a tragédiát, és persze a nap képe sem szólhat másról, mint erről.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!