szerző:
hvg.hu

Kiverte a biztosítékot többeknél, hogy Zuglóban a Stefánia úton a fasor egyes fáinak odvát purhabbal tömték ki a kertészek. Az önkormányzatnál is rákérdeztünk az eljárásra, melyből kiderült, az odvak kitömés statikai szempontból is szükséges, és régen betonnal oldották meg. A kerület költőodúk kihelyezésével segíti a madarak költését.

Szombaton adtunk hírt arról, hogy a zuglói önkormányzat által megbízott kertészeti cég a Stefánia úti fasoron végzett metszési és karbantartási munkálatok során purhabbal tömi ki a fák odvait, amely egyes lakók szerint megszünteti a madarak lakóhelyét és csúnya.

Az igen ronda purhabos kezelés okát megvilágította egy lapunknak nyilatkozó szakértő, ugyanakkor megkérdeztük az önkormányzatot is, mit gondolnak az eljárásról, hogy vannak megelégedve a céggel.

A zuglói önkormányzat azt írta, hogy a Stefánia úti fasor közel 370 db fából áll, melyből 300 ostorfa és 70 platánfa. A Stefánia úton 2007-ben teljes fasorra kiterjedő fasorrekonstrukciót végeztetett az önkormányzat. Az akkor készült szakértői felmérés felhívta a figyelmet arra, hogy a jellemzően 60-70 éves fákból álló fasor egészségi állapotát rendszeres időközönként felül kell vizsgálni, s a szükséges teendőket el kell végezni.

Az odúk eltömése kb. egytucatnyi fát érintett az összes közül. Ennek célja nem a madarak költésének megakadályozása, hanem a fák statikai állapotának megőrzése, illetve a darázsfészkek kialakulásának megakadályozása, hiszen a forgalmas Stefánia úton sétálókra, biciklizőkre ez komoly veszélyt is jelenthetne. Madarak egyelőre nem költenek. Korábban az odúk kitömésére betont használtak, ezt váltotta fel a purhab. A sajtóban megjelent fotók a munka köztes állapotát mutatják, mivel a purhab az odúba fújás után megszilárdul, térfogata megnő. Ezt később lefaragják, és befestik a fa kérgére jobban igazodó színre.

A fák állapotának megőrzése, veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozása az önkormányzat kötelező feladata, így mérlegelési lehetősége nincs. A Stefánia úton mind a gyalogos és autós közlekedés, a biciklizés és a parkolás feltételeit is biztosítania kell, amihez a gallyak visszavágása is szükséges. Az ilyen jellegű fenntartási munkák elmaradásából okozott károkért a felelősséget az önkormányzatnak kell viselnie – írják.

A madarak költését egyébként olyannyira szívén viseli az önkormányzat, hogy terveik szerint hamarosan csaknem 50 darab költőodút fognak kihelyezni a kerület közparkjaiban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!