szerző:
hvg.hu

Az ellenzéki párt szerint az Orbán-kormányban valaki egyértelműen hivatali visszaélést követett el, úgyhogy várják Polt Péter azonnali nyomozását az ügyben.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) feljelentést tett a a migrációs válsághelyzet jogalap nélküli kihirdetése miatt. A párt indoklása szerint a kormány a saját maga által hozott törvényt szegte meg, amikor a héten a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről döntött. A menedékjogi törvény szerint ez akkor léphető meg, ha a megelőző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be, azaz havi szinten kb. 15 ezret, a tranzitzónákban napi átlagban 1000 fő tartózkodott volna, vagy ha a migrációs hullám valamely település közbiztonságát vagy a közegészségügyet veszélyeztette volna.

Ezzel szemben a hivatalos statisztika szerint februárban 2175 menedékkérelmet nyújtottak be, a létező négy tranzitzóna összesített kapacitása nem haladja meg a néhány száz főt, veszélyről meg sehol nem informálta az embereket a kormány.

Fegyveresek Budapesten a válsághelyzet miatt
©

Korábban megírtuk, hogy jelentőségteljes bejelentést tett szerdán a magyar kormány azzal, hogy országos migrációs válsághelyzetet hirdettek, holott ugyanezen a napon mindössze 27 menekült jutott át a magyar határzáron.

A kormány persze segíthetne abban, hogy elmondja, mire alapozva hirdették ki a csütörtökön már életbe is lépő válsághelyzetet, de csak arra tudtak hivatkozni, hogy miután lényegében az összes déli szomszédunk eltorlaszolja a nyugatra áramló menekültek útját, így a migránsok reakciója kiszámíthatatlanná vált.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője szerint azonban indokolatlan, a Helsinki Bizottság szerint jogszerűtlen a magyar kormány döntése. Az alkotmányosság és a demokratikus jogállamiság védelmével foglalkozó Eötvös Károly Intézet (EKINT)  reagálása szerint a magyar határ védelméről szóló törvényjavaslatokkal a kormányzat nem csak megsérti az alkotmányos elveket, hanem "újabb határokat áthágva eljuthat az alkotmányos korlátok kiiktatásához.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!