szerző:
hvg.hu

A hírek szerint az MTA eldöntötte, hogy felszámolják a filozófus egykori lakásában működő Lukács Archívumot, a lakásra vonatkozó bérleti jogviszonyát megszünteti és az archívum anyagait máshol (egyelőre nem tudni, hol) helyezi el. Nemzetközi aláírásgyűjtés indult ez ellen.

Az Oktatói Hálózat szerint ez a döntés folytatása annak a 2012. január 1-én életbe lépett határozatnak, amely megszüntette a Lukács Archívum kutatóhelyi státuszát; azóta az Archívum csak könyvtárként működhetett.

Az MTA jelenlegi vezetése – az OH szerint - tehát végig kívánja vinni azt a korábbi vezetés által megkezdett rombolási folyamatot, amely a magyar bölcsészettudomány kevés nemzetközileg is számon tartott kutatóhelyének egyikét felszámolja.

„A Magyar Tudományos Akadémia egyik fontos kötelezettsége, hogy elődeink szellemi örökségét gondozza és a kutatás számára hozzáférhetővé tegye. A magyar és nemzetközi tudományos élet jogos elvárása, hogy a 20. század egyik kiemelkedő jelentőségű filozófusának kéziratos és tárgyi hagyatéka méltó körülmények között megőriztessék és kutatható legyen. Felszólítjuk tehát az MTA illetékeseit, hogy a Lukács Archívum ügyében olyan döntést hozzanak, amely megfelel ennek az elvárásnak” – írja a hálózat, és bejelenti, hogy csatlakoznak a döntést elítélő nemzetközi petícióhoz.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!