Mizsur András
Mizsur András

Nem a hétfői EU-csúcson előadott Orbán-féle vétó volt az első eset, amikor a kormány nagyot mondott egy ügyben. A kormányszóvivő és a miniszterelnök főtanácsadója is előszeretettel blöffölt, ha a kormányzati kommunikáció épp úgy kívánta. Elég, ha csak a nagy csinnadrattával felmondott Telekom-szerződésekre vagy a lefegyverzett horvát rendőrökre gondolunk. Ön szerint melyik a legerősebb blöff? Szavazzon!

A Brüsszelben megtartott rendkívüli EU-csúcs alatt Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren jelentette be, hogy Orbán Viktor megvétózta az unió és Törökország megállapodását a menekültek új típusú kvótarendszerben történő elosztásáról, illetve a menekültek cseréjéről. Kovács tweetjét pillanatok alatt átvette az egész magyar, majd a külföldi sajtó, aztán utána derült csak ki, hogy a hangzatos vétó voltaképpen arról szól, hogy több tagállami vezető is túl merésznek gondolta a török kéréseket ahhoz, hogy erről egyből döntést hozzanak.

Ez az eset azonban még enyhének is tűnik azokhoz a korábbiakhoz képest, amikor Kovács Zoltán vagy a kormányfő közvetlen környezete erősen túlzó, vagy teljesen fals szövegekkel etette a hazai közvéleményt. Lássunk néhányat ezek közül!

Keresünk 100 ezer menekültet

Az előző, menekültkvótáról szóló EU-csúcson maga Orbán mondott egy furcsát, amikor egy brüsszeli sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország már így is befogadott 100 ezer menekültet Ukrajnából. A 444.hu azonban sehol sem találta ennek hivatalos nyomát, a portál még Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadóját is megkérdezte a miniszterelnök évértékelője előtt, de ő sem tudott a befogadott menekültekről, így csak azt tanácsolta a 444.hu riporterének, hogy keressék tovább őket.

Megvédték Ákost

Az is emlékezetes blöff volt, amikor Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt a Magyar Telekom-szerződések felmondására utasították. Ez ugye arra volt válasz, hogy a telekomcég felmondta a kormánynak kedves zenész, Ákos szponzorációs szerződését egy rossz akusztikájú nyilatkozat miatt. (Azt mondta az Echo TV-ben, hogy a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak, hanem hogy valakihez tartozzanak, és gyermeket szüljenek, és a női egyenjogúság nem normalitás.) Később aztán pontosított Kovács Zoltán, hogy csak a mobilnetes szerződéseket mondják fel, a korábban kötött 1 milliárd eurós stratégiai megállapodást nem érinti a kormányzati tiltakozás. Az is kiderült, hogy például Rogán Antal minisztériuma egy darab 50 ezer forintos szerződést mondott fel a Telekommal.

Kovács: Mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen
©

Megtámadták Magyarországot

Előre megfontolt, tudatos támadás érte a röszkei közúti átkelőnél Magyarországot és a határt védő magyar rendőrséget – ezt pedig a menekültválság tetőzésekor mondta Kovács, amikor feldühödött menekültek egy csoportja megrohamozta a kerítést a röszkei-horgosi átkelőnél. A kormányszóvivő már a zavargás napján azzal állt elő, hogy az egyik szír felbujtó esetében még azt is vizsgálta a rendőrség, hogy megállapítható-e a terrorcselekmény gyanúja. A köztévé a dolgot eleve úgy adta el, mintha már azonosított terroristát fogtak volna el, miközben a férfi azzal vált gyanúsított terroristává, hogy a határzár áttörésére buzdította a társait.

És ha már terrorcselekmény: amikor a kormány az év elején bedobta, hogy alkotmányt módosítana terrorvészhelyzet esetére, Kovács Zoltán azt mondta, terrorveszély merülhetett fel akkor is, amikor pár ezer menekült a Keleti pályaudvartól gyalog vette Hegyeshalom felé az irányt az M1-es autópályán.

Bakondi esete a kerítésen átdobott gyerekekkel...

Orbán Viktor belbiztonsági tanácsadója is szokott nagyot mondani, ő is az őszi menekültválság idején került ellentmondásba önmagával, nem is egyszer. Először azt állította, hogy a menekültek gyerekeket dobtak át a röszkei kerítésen, később ezt úgy pontosította, hogy csak hallott minderről.

...és a lefegyverzett horvát rendőrökkel

Bakondi akkor is mondott egy meredeket, amikor a szerb-magyar határ lezárása után a horvátok kezdték hozzánk átvonatoztatni a menekülteket. A horvátországi Pélmonostorról a magyarországi Magyarbólyra érkező horvát vonatot Bakondi szerint lefoglalták a magyar rendőrök, a rajta utazó horvát rendőröket lefegyverezték, a mozdonyvezetőt pedig őrizetbe vették. A belügyminiszter és az ORFK azonban cáfolta Bakondit, kiderült, hogy nem is volt fegyver a horvát rendőröknél, csak igazoltatták őket.

Átdobták vagy nem dobták – az itt a kérdés
©

A TEK esete a terroristákkal

Amikor alig 11 nappal a 130 halálos áldozatot hozó párizsi merényletek után a magyar terrorelhárítás bejelentette, hogy egy terrorellenes akciósorozatban elfogtak hat embert, akiknél sorozatlövő fegyvereket és robbanószert találtak, jóformán mindenki egy dzsihádista sejt elfogására gyanakodott. A TEK vezetője nem sietett tisztázni a dolgokat, így csak napok múlva derült ki, hogy két, egymástól független társaságot füleltek le, akik közül az egyik magyar szélsőjobbos csoportnak, a másik pedig hobbigyűjtőknek tekinthető. A kormány emberei elképesztő nyilatkozatokkal próbálták kimosdatni a ködösítő terrorelhárítót, azt állítva, hogy kormánytagot akartak kivégezni a fegyveresek, de úgy tudni, terrorcselekmény előkészületével nem is gyanúsítják őket.

Ezer egyiptomi keresztény család

A menekültellenes politikát folytató kormány tagjai úgy látszik, nem tudják megállni, hogy ne tetszelegjenek a befogadók szerepében. Balog Zoltán Emmi-miniszter szeptemberben dobta be Párizsban, hogy az Orbán-kormány titokban adott magyar állampolgárságot ezer keleti keresztény családnak, Irakból és Egyiptomból. A párizsi konferencián biztosan jól hangzott az ott senki által nem ellenőrzött állítás, csak az a baj, hogy valószínűleg sosem történt meg.

A kormányzati dezinformáció legnagyobb blöffjei

Orbán Viktor brüsszeli vétójának a híre még enyhe próbálkozás azokhoz a korábbi esetekhez képest, amikor a kormányzati kommunikáció hangzatos, de fals információval kínálta meg a sajtót, abban a tudatban, hogy úgyis mindenki kapásból átveszi. Szavazzon, melyik volt ön szerint a legerősebb!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!