szerző:
hvg.hu

"Egy dögös, győztes pártot fogunk csinálni az MSZP-ből, s ennek érdekében elindítottam pártelnöki kampányomat" - írta mikroblogján Szanyi Tibor, majd nyolcpontos röpiratban kritizálta a jelenlegi pártvezetést. Tóbiás József nem kommentálta a hírt, hogy júniusban kihívója akadhat.

Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő úgy döntött, leváltja Tóbiás József pártelnököt, mert ha nem változtat a párt, a 2018-as választáson is veszíteni fog. Szanyi az Indexnek megerősítette a hírt, hogy elnöki babérokra tör, de a jövő heti választmányi ülés előtt nem akart erről többet mondani.

A szocialisták tisztújítása június végén esedékes. Szanyi már 2012-ben is indult a posztért Mesterházy Attila ellen, akkor a szavazatok 30 százalékát tudta megszerezni.

Szanyi szombaton saját Tumblr-oldalán azt írta,

CSAK HOGY a magyar tumblinép első kézből tudhassa: egy dögös, győztes pártot fogunk csinálni az MSZP-ből, s ennek érdekében elindítottam pártelnöki kampányomat.

Később Apa, kezdődik! című röpiratában tudatta a nyilvánossággal, szerinte milyen feladatok állnak még az MSZP előtt. A nyolc pontba foglalt írásban Szanyi komolyan kritizálja a Tóbiás József-féle pártvezetést: ötlettelen, rosszul gazdálkodik a párt vagyonával, rossz szövetségi politikát folytat. "Elég a szemlesütéses minőségű blablákból! Elég a neoliberális szirén-hangokból! Elég a piócákból!" - fogalmazott.

©

Tóbiás József nem kommentálta a hírt, de úgy tudni, nem lepte meg Szanyi jelentkezése. Szocialista képviselők szerint Szanyi 2012-ben is komoly szándékkal indult az elnökségért, de akkor az is szempont volt, hogy a párt EP-listavezetője lehessen.

Az MSZP-s rendszer szerint az elnökjelölteknek országos kampányt kell folytatniuk, miközben az alapszervezetek, majd a városi, később a megyei szervezetek is megválasztják vezetőiket, illetve küldöttjeiket. Ez után következik a kongresszus döntése az országos posztokról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!