szerző:
hvg.hu

A Népszabadság úgy tudja, négy órán át nem találtak helyet egy 37 éves külföldi nőnek Budapesten, a mentősök szerint egy óra alatt a kórházba került a beteg.

A Népszabadság egy aortarepedést szenvedett 37 éves külföldi nő történetét ismerteti, akit Budapesten a mentősök - a lap szerint - csak négy óra alatt tudtak a műtőbe juttatni, mert a kórházak intenzív osztályain nem volt szabad hely. A nő a kórházba érkezése után röviddel meghalt.

Aortarepedés esetén az életbenmaradási esély igen csekély, a beteg talán akkor lett volna menthető, ha a például a Városmajor utcai érklinikán, műtét közben szakad át a verőere, de ezzel együtt, a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban – írja a lap.

©

A cikk szerint az aznapi ágynyilvántartás szerint a főváros csaknem háromszáz intenzíves ágyának mindössze tíz százaléka volt szabad. Az olyan nagy intézmények, ahol garantáltan el tudnának látni bármilyen diagnózissal érkező beteget, minden ágyukra kitették a foglalt táblát.

Az Országos Mentőszolgálat egyértelműen cáfolja a cikk állításait, adataik szerint a segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után pedig 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba. A beteg állapotáról, az ellátás elemeiről az OMSZ nem adhat részletes tájékoztatást, azt azonban közölték, hogy a mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!