szerző:
hvg.hu

Korábban az netadó elleni tüntetésen töltettek ki nagy számban kérdőíveket a résztvevőkkel, ezúttal a közoktatásért a szociális szféráért tüntetők ambícióit kívánják tudományos céllal feltérképezni.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete ezúttal is arra kíváncsi a keddi tüntetés résztvevőinek megkérdezésén alapuló empirikus kutatás során, hogy "feltérképezze a demonstráció résztvevőinek társadalmi hátterét, részvételi szándékait, gondolkodásmódját".

Korábban a netadós tüntetéseken tudtak nagyszámú mintát venni, ennek eredményeként arról számolhattak be egy gyorsjelentésben 2014 decemberében, hogy az akkori tiltakozás során inkább magasabb végzettségűek vonultak utcára, túlnyomó többségük 59 év alatti volt, valamint anyagi helyzetük szerint kétharmaduk "pénzük gondos beosztásával jól kijönnek", illetve "gondok nélkül élnek".

A kutatás részét képezi a pártpreferencia, a tüntetéseken való aktivitás, illetve az is, hogy hányszor voltak eddig tüntetésen.

A Tanítanék Mozgalom arra biztatta Facebook oldalán a támogatóikat, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet, hogy "tudjuk most is és tudja az utókor is, hogy kik, miért tüntettünk ma".