szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök a menekültválságra hivatkozva Brüsszelnek üzent hadat március 15-én, de nagyon úgy tűnik, hazai földön talán még nagyobb csatára kényszerül. Abban nincs semmi meglepő, hogy az ünnepen az ellenzéki szereplők - alkatuktól függő vehemenciával - bírálják a kormányt, de olyan talán még nem is volt, hogy praktikusan ultimátumot kap a hatalom, mint most a tanároktól: ha nem kér bocsánatot és nem tárgyal érdemben, sztrájk vagy - ha az törvényesen lehetetlen - polgári engedetlenség jön. Pukli István bejelentése szólt a legnagyobbat ma, de azért történt még egy és más. A nap összefoglalója.

Mindenkinél korábban, reggeli akcióval indított az Együtt alelnöke: Juhász Péter és társai „Erre beszél Putyin Nárcsisza”, „Erre van a nem-Európa” és „Ma végre megtudjuk, ki Habony Árpád?” feliratú plakátokat raktak ki Budapesten az Astoria és a Nemzeti Múzeum közötti a Kiskörútra – ezekkel üzenve azoknak, akik a kormányfő múzeumkerti beszédére érkeztek.

Útmutató Orbánhoz.A Múzeum körúton jártunk az Együtt aktivistáival.-----3-kor találkozunk a Hősök terén: Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én Gyere el te is, és oszd meg másokkal is, hogy rengetegen legyünk.https://www.facebook.com/events/513643295475511/#Együtt #kockásing #kockástámogatás#közmédia #sajtószabadság #március15

Posted by Juhász Péter on Monday, March 14, 2016

A „világszenzáció” elmaradt

Néhány száz résztvevővel ellentüntetés is zajlott a Nemzeti Múzeum közelében, a tüntetésspecialista (hídfoglaló, robbantással pártot alapító) Büki Zoltán vezetésével, de az ígért „világszenzációból” egy performansz lett, a résztvevők demonstratívan háttal állva a miniszterelnöknek „Magyarország, én nem így szeretlek” feliratot mutattak fel. Ami a korábbi rendőrségi aggodalmakat illeti, egy-egy kisebb incidens volt ugyan, például, amikor egy állítólag kormánypárti provokátor akarta megzavarni Bükiéket, vele szemben intézkedtek is. Az ellentüntetők azonban csak nagyon minimálisan zavarták a kormányfő beszédét, bekiabálásaik időnként elértek a szónokhoz, aki az egészet egy gúnyos kiszólással elintézte. A kormánypárti és az ellentüntetők persze közel voltak egymáshoz, hogy melyikük miért az egyik vagy másik eseményt választotta, ebből a videóból kiderül.

"Orbán uszít egymásra bennünket" - március 15. - Kálvin tér

Orbán ellenállást hirdet Brüsszellel szemben

Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti ünnep legaktuálisabb kérdésének az európai menekültválságot nevezte ki, a Nemzeti Múzeumnál mondott beszédének túlnyomó része ezzel foglalkozott. A migrációval kapcsolatban térfoglalásról, illetve térvesztésről beszélt: „Nem fogjuk engedni, hogy mások mondják meg, kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba” - jelentette ki.

©

A menekültkvótákról folyó uniós vitára utalva azt mondta, először csak néhány száz, egy-két ezer betelepítettről van szó, de ma egyetlen felelős európai vezető sem meri letenni a nagyesküt", hogy ez a szám nem szaporodik-e fel tíz- és százezrekre. „Eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot”, hogy „szembeforduljunk és ellenálljunk", illetve hogy „szövetségeseket gyűjtsünk” Brüsszel ellen, amely „kitervelt, irányított akcióban” mesterkedik azon, hogy „minél gyorsabban ideszállítsák és betelepítsék közénk az idegeneket”. Meg kell akadályozni, hogy Brüsszel „ránk erőltesse kozmopolita bevándorláspolitikájának gyümölcseit”, mondta Orbán, aki szerint Európa ma nem szabad, mert tilos kimondani az „igazságot”, amit ő persze azonnal kimondott, hogy nem menekültek érkeznek, hanem bűnözést és terrort hozó szándékos népvándorlás fenyegeti Európát.

Kunhalmi: „Orbán Putyin előretolt trollja”

Az MSZP egy, a népszavazási botrányról elhíresült Nemzeti Választási Irodánál (NVI) tartott rendezvénnyel és hagyományos sajtószabadság-napi díjátadással emlékezett meg az 1848-as forradalomról. Az MSZP pártalapítványa által odaítélt Szabad Sajtó Díjat Tóbiás József pártelnök adta át Bombera Krisztina újságírónak, Galkó Balázs színművésznek és Klecska Ernő újságírónak, majd értékelte a sajtószabadság mai állapotát: ma semmi ok a magyar sajtó szabadságának ünneplésére, a közmédia "habonyosodik", a TV2 "vajnásodik", a Fidesz nagyrészt ellehetetlenítette a sajtónak azt a részét, amely nem szolgálja ki. De ez a világ nem tart örökké, innen lehet csúnyán bukni - mondta. Az NVI-nél tartott rendezvényen Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke illette a legkeményebb szavakkal a kormányt: "Orbán Putyin előretolt trollja" – jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes az NVI előtt
©

Vona: börtönbe a tolvaj politikusokkal

A Jobbik elnöke egy „tavaszi antikorrupciós hadjárat” elindítását jelentette be pártja i ünnepségén, a budapesti Petőfi téren. Vona Gábor értékelése szerint az 1848-as tizenkét pont ma is aktuális, azonban egy pont hiányzik: ma odaírnák azt is tizenharmadikként, hogy „a tolvaj politikusokat börtönbe zárassák!”. A kormány kezdi elveszíteni az önkontrollt - hangoztatta az ellenzéki politikus, aki a véleményét az alaptörvény terrorveszélyhelyzettel összefüggő tervezett módosításával, a Nemzeti Választási Irodánál történtekkel és a titkosításokkal indokolta. Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes, a parlament kulturális bizottságának elnöke a demográfiai helyzetet nevezte a legfőbb kihívásnak. Szavai szerint minden egyes megfogant magyar gyermek nemcsak családi boldogság, hanem közkincs is.

©

Gyurcsány: „Vesszen a zsarnok”

Forradalmi helyszínen, a Pilvax kávéház előtt tartotta rendezvényét a Demokratikus Koalíció is. Gyurcsány Ferenc pártelnök arról beszélt, hogy 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. Amikor "az önkény ura" a szabadság szavát veszi a szájára, akkor "bemocskolja egyik legszebb szavunkat" – közölte a volt miniszterelnök, aki beszédét a "vesszen a zsarnok!" felkiáltással zárta.

©

Fodor: Petőfiékkel megy szembe a kormány

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint miközben a magyar kormány folyamatosan szabadságharcosként, a '48-asok örököseként jeleníti meg magát, lépéseivel szembemegy mindennel, amit Petőfiék képviseltek. Fodor Gábor pártelnök a budapesti Pilvax kávéház előtt azt mondta, hogy a kabinet szabad helyett despotikus országot épít, nemzeti önállóság helyett pedig csatlósszerepre kényszeríti Magyarországot. Míg a '48-asok a szabadságért küzdöttek, Orbán Viktor a szabadság ellenében hirdette meg illiberális politikáját – jelentette ki Fodor.

Schiffer: „Nincsen többé szeretett király”

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője a budapesti Pilvax kávéházban azt mondta, hogy a globális kapitalizmus és a „korrupt kormányok” korában is érvényt kell szerezni Táncsics Mihály igazságának, a szegények felemelésének. Emlékeztetett az egykor Orosházáról a parlamentbe juttatott Táncsics első követelésére, a zsellérek földhöz juttatására, és amikor párhuzamot vont napjaink politikájának aktuális kérdéseivel, Petőfi Sándort idézte: „nem lázítok, mert nincs erre szükség, miért ráznám meg erőszakosan azt a fát, amelynek gyümölcse már túlérve rothadásban van. Ha megért a gyümölcs, fájától magától a földre hull alá. Bármit mond a szenvtelen hízelgés: nincsen többé szeretett király”.

Schiffer András beszéde kötben
©

Karácsony: „A szabadság eszménye is veszélyben”

Az ökopolitikus szervezetként indult Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, Karácsony Gergely zuglói polgármester stílszerűen a Városligetben tartott beszédet. Néhány tucat hallgatója előtt azt mondta, a szabadság, a testvériség és az egyenlőség szellemében 200 éve létrehozott Városligethez hasonlóan a szabadság eszménye is veszélyben van. Szerinte a kormány felszámolta a harmadik köztársaságot azzal, hogy tönkretett mindent, ami miatt a rendszerváltás létrejött, ezért az 1848 szellemének megfelelő köztársaságot akaróknak egy a korábbinál erősebb köztársaságot kell építeniük, amely az előzővel ellentétben nem az elité, hanem a köztársaságot alkotó valamennyi polgáré.

Március 30-án egyórás sztrájk jöhet

A nemzeti ünnep legnagyobb rendezvénye a tanároké volt, de nyilvánvalóan nemcsak pedagógusok vettek részt ezen, hanem azok is, akik szolidaritást vállalnak velük. A Tanítanék Mozgalom nyolcvan partnerszervezetével ezúttal még népesebb vonulásos demonstrációt szervezett, mint a februári úgynevezett esernyős tüntetés volt a Kossuth téren. Esernyőkre most is szükség volt, a Kossuth téri nagygyűlésen ezúttal is volt a szónokok közt tanár, diák és szülő is.

©
Előzetesen is szó volt arról, hogy „nagy horderejű” bejelentés is elhangzik majd, ez a mozgalom egyik arcának, Pukli Istvánnak a reszortja lett. A budapesti Teleki Gimnázium igazgatója ultimátumot intézett Orbán Viktor kormányfőhöz és Áder János köztársasági elnökhöz: ha 2016. március 23-ig, azaz 8 napon belül nem kérnek bocsánatot – mint Pukli fogalmazott - az elmúlt 6 évben megfélemlített, megalázott emberektől, akkor a Tanítanék Mozgalom március 30-ára egyórás munkabeszüntetésre szólítja fel  támogatóit. Ezentúl  kerekasztal helyett igazi tárgyalóasztalt követelt Pukli, aki kijelentette, oda tárgyalóképes delegáció küldjön a kormány, mert Balog Zoltán Emmi-miniszter és Palkovics László államtitkár lejáratta magát, és amúgy sem volt felhatalmazásuk bármiben is megállapodni.

Pukliék tudatában vannak annak, hogy Magyarországon ma nem egyszerű sztrájkolni, sőt, gyakorlatilag lehetetlen, legalábbis törvényesen. Ezért az esetleges sztrájk igazából polgári engedetlenség lesz, mert az állampolgároknak alkotmányos joguk kinyilvánítani, amiben hisznek.

Maga a sztrájk úgy nézne ki, hogy a Tanítanék Mozgalom tagjai egy órára felfüggesztik a tanítást, a tanárok kimennek az iskolák elé. Ahová egyébként mindenki mást is hívnak, álljon le az élet mindenhol - invitálta Pukli azokat, akik szolidaritást vállalnának velük. Az egyórás sztrájk után aztán lehet 2, majd 3 órás - vetítette előre, mi lesz, ha hatástalannak bizonyul az első „munkabeszüntetés”.

A tüntetés slusszpoénjaként kiderült, hogy a számtalan szervezet mellett a tanárok ügyét két újdonsült Kossuth-díjas is támogatja. Megjelent ugyanis a téren a Saul fia több alkotója, Nemes Jeles László rendezőről és Röhrig Géza színészről fénykép is készült a tömegben.

Az ünnepi rendezvényekről szóló részletes hírfolyamunkat itt találja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!