szerző:
hvg.hu

Pörög a Parlamentben a munka és természetesen a tegnapi óriás tüntetésről is szó esik. Az ellenzék jellemzően arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a több kilométer hosszú tömeg valószínűleg nem véletlenül vonult az utcára, míg a kormánypárti képviselők értetlenségüknek adtak hangot és határozottan nem értik, miért is kellene bocsánatot kérniük.

A napirend előtti első felszólaló az MSZP elnöke, Tóbiás József volt, aki arról beszélt, hogy a március 15-i több kilométeres menet egyértelműen jelezte, hogy az emberek elkötelezettek a változás mellett. Külön kiemelte L. Ritók Nóra Kossuth téri beszédét, mely szerint , „Rendbe kell tenni az oktatást az egészségügyet, a szociális ellátórendszer biztonságát és méltó fizetést kell adni mindenkinek" 

A kormány részéről Rogán Antal reagált erre a szokásos elmúltnyolcévezéssel. Azt mondta, hogy míg korábban az MSZP kivonta a pénzt az oktatásból, és eladósította az önkormányzatokat addig a FIDESZ visszateszi bele a pénzt, becsüli és tiszteli a pedagógusokat illetve az életpálya-modell által segíti a bérrendezést. Rogán azt is elmondta, hogy 2012-ben a pedagógusok bérét emelték a legjobban, ami még biztos nem elég, de mégis valami. Ráadásul minden évben emelkedik a pedagógusok bére. Plusz az ingyenes tankönyvrendszerből nem fog engedni a kormány.

Az LMP-s Ikotity István is a pedagógustüntetésről beszélt. Kiemelt a pedagógusok 12 pontja közül néhányat, és hozzátette, ezeken a célkitűzéseken nincs mit tárgyalni, a kormány kerekasztala pedig képtelen valódi tárgyalásra, hiszen a kormányzat lejáratással, erővel próbálja lenyomni a másikat. Szerinte mindenki jogosnak fogja tartani a pedagógusok munkabeszüntetését.

Rétvári Bence államtitkár válaszában arról beszélt, hogy az oktatási államtitkár és a szakszervezetek ezekben a percekben is tárgyalnak arról a 25 pontról, amit a pedagógusok szakszervezete fogalmazott meg. A kormány ráadásul egyedülállóan, minden iskola igazgatóját elhívta egy egyeztetésre, fórumra, ahol minden iskolának volt lehetősége elmondani a véleményét, javaslatait a közneveléssel kapcsolatban. Így nem érti, miért mondják azt, hogy erőből tárgyal a kormány.

„Mi mindenkit meghívtunk, az más kérdés, hogy azok nem jönnek el, de ez nem a részünkről az erő politikája, hanem az ő részükről a helyzet fokozása”−  majd hozzátette, szeptemberre már nem lesz a mai értelemben vett Klik, és nem lesz adóssága az intézményfenntartónak.

Ezután Dúró Dóra azt mondta szerinte a minimum az kellene, hogy legyen, hogy a kormány valamiféle önkritikát gyakorol, ha már ennyi ember vonult az utcára miatta. Ráadásul tényszerűen igaz, hogy GDP-arányosan kevesebbet költ a kormány oktatásra, mint korábban „Abba kellene hagynia a sérelempolitizálást, egymás sértegetését, az oktatási rendszerről, a gyermekek jövőjéről kellene beszélni" – mondta.

Dúróra is Rétvári Bence reagált, aki szerint a Jobbik „fantomokkal harcol és közben farkasokkal táncol". Kár, hogy nem mondta ki, hogy az összes szakmai szervezetnek ott kellene lennie a köznevelési kerekasztalnál, így arra kérte a Jobbikot, segítsen minden szervezetet visszaterelni oda. Erős jelzés volt a demonstráló tömeg az ellenzéki pártoknak Rétvári szerint, elég csak összehasonlítani, mennyien voltak az ellenzéki pártok rendezvényein, és mennyien ezen a civil tüntetésen. Szerinte egyértelműen az látszik, hogy a kormányt talán leváltanák, de nem az ellenzéki pártoknál keresik a jövőjüket.

A KDNP-s Harrach Péter szerint sokan voltak a tanárok a demonstráción, az biztos, de nem tudjuk, hogy mennyien voltak az ellenzéki pártok aktivistái, nehéz megmondani, milyen arányban vettek részt a tömegben.

Kósa Lajos  „pedagógusokénak álcázott" politikai demonstrációnak titulálta a tegnapi tüntetést és elmondta, az sem az ünnepről szólt, ráadásul a pedagógustüntetésen elhangzó követelés is értelmezhetetlen. Miért kérjen bocsánatot Orbán és Áder? - tette fel a kérdést Kósa. „Amiért a szocialisták által kivett pénzt megpróbálja visszatenni az oktatásba? Vagy azért, hogy soha nem látott béremelést hajtott végre?" - foglalta össze a parlamenti eseményeket az Index.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!