szerző:
hvg.hu

Egy, a szerb-magyar határon elkapott és végül bíróság elé állított palesztin férfiről ír az Al Jazeera, aki idén egyike annak a közel 1500 embernek, akiket határsértésért tartóztattak le a kerítésnél.

Márciusban legalább 1428 embert tartóztattak le határsértésért a szerb-magyar határon - írja az arab Al Jazeera angol nyelvű kiadása.

A lap idézi egy gázai övezetből elmenekült 22 éves palesztin férfi, Walid történetét, aki Egyiptomon és Törökországon keresztül, majd egy embercsempész segítségével hajóval jutott el Görögországba, innen pedig végül a magyar határra, ahol azonban március elején elkapták, börtönbe csukták, majd bilincsben bíróság elé állították, ahol a bíróság kimondta, hogy megsértette a határt, ezért egy évre kitiltották Magyarországról.

A férfi arról, hogy miért hagyta el hazáját azt mondta, az izraeli megszállás, az ostromállapotok, a háború, a pusztítás és a palesztin pártok miatt.

A lap azt írja, a Walidéhoz hasonló eljárások a magyar bíróságokon általában 15 perc alatt lezajlanak és rendszerint egy éves kitiltás az ítélet, és bár a tavaly szeptember óta hatályban lévő magyar törvények lehetővé tennék a bebörtönzést is, ilyen ítélet még nem született határsértési ügyben. A lap idéz több magyar jogvédőt is, akik arról beszéltek, hogy a magyar bevándorlásellenes törvények igen problematikusak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!