szerző:
hvg.hu

Leghamarabb év végén kezdhetnék el a Lánchíd felújítását, ha sikerülne ehhez valahonnan forrást keríteni. A BKK szerint csak a tervek lesznek meg biztosan idén. A munka legalább két évig tart majd, és az átkelő mellett a Clark Ádám teret, valamint a Váralagutat is érinti – írja a Népszabadság. Az már korábban kiderült, hogy a Petőfi híd is felújításra szorul, de azon a Budapest Közút Zrt. szerint statikai problémák egyelőre nincsenek.

A Petőfi hídról a hónap elején kő- és betondarabok potyogtak. Egy időre lezárták a budai alsó rakpartot, amíg a tűzoltók leszedték a még veszélyesen lógó darabokat. Újra napirendre került a sajtóban a híd felújítása, de Tarlós István főpolgármester csak annyit reagált, hogy először a Lánchidat kell rekonstruálni, illetve a korábbi években elmaradt beruházásokat szerinte nem lehet a mostani városvezetőkön számon kérni.

A szerdai Népszabadság azt írja: a Petőfi hidat rendszeresen ellenőrző Budapest Közút Zrt.-nél azt állítják, hogy az átkelőnek nincsenek statikai problémái, „csak” az acélszerkezet rozsdásodik erősen, a hídfők állapota pedig az esős időben ázó dilatációs szerkezetek miatt romlik.

©

A Petőfi híd felújításának terveit már megrendelték, és még a nyáron elkészülnek. A lap is azt írja, hogy a kivitelezést azonban csak a Lánchíd rekonstrukciója után kezdhetik meg – és még utóbbi időpontja sincs meg.

A Lánchíd vasbeton pályalemezéről már öt éve megállapították, hogy súlyosan károsodott, és tavaly egy autó alatt be is szakadt. A városvezetők akkor annyit mondtak, hogy „a hidat eleink sokszoros túlbiztosítással építették meg”.

A Lánchíd, a Clark Ádám tér és a Váralagút felújításához már 2014-ben készült tanulmányterv. Ebben benne volt egyebek mellett a pályalemez és a járdaszerkezet újjáépítése, a díszvilágítás korszerűsítése, a kőfelületek és szobrok felújítása, valamint az alagút szigetelésének, légtechnikai rendszerének korszerűsítése. A járdák szélesítését elvetették.

©

A BKK azt remélte tavaly, hogy idén márciusban kiírhatják a kivitelezési tendert, de ez végül csúszik. A tervek idén meglesznek, és akkor indulhat év végén a munka, ha találnak hozzá addig pénzt. Korábban 16 milliárd forintra becsülték a költségeket, de pontos számot egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy az idei költségvetésben nem tettek félre pénzt a Lánchíd felújítására.

Ha elindulna a munka, akkor kétéves útzár jöhet, és a Lánchíd forgalma a Margit, az Erzsébet és az Árpád hídra terelődik át hosszú időre – derül ki a cikkből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!