szerző:
MTI

Első fokon hét év börtönre ítélték azt a 39 éves nőt és társát, akik még 2014 nyarán próbáltak egy gyereket rabolni a szombathelyi kórház szülészeti osztályáról.

Hét év börtönre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság szerdán első fokon azt a nőt és azt a férfit, aki kilopott egy csecsemőt 2014 júliusában a szombathelyi kórház szülészeti osztályáról. A 39 éves nőt és a 32 éves férfit a családi jogállás megváltoztatásának kísérletében és a személyi szabadság megsértésében találták bűnösnek.

A bíróság nem jogerős ítéletéből kiderült: az elsőrendű vádlott elterjesztette magáról, hogy gyermeket vár, a csecsemőre azért volt szüksége, hogy Ausztriában dolgozó, jó jövedelmű korábbi élettársával elhitesse, a gyerek tőle van és komoly összegű tartásdíjat követelhessen a férfitől. 

A vádlottak előzetesen Vas megye több kórházában is terepszemlét tartottak, közben gyermekholmikat szereztek be. A nő 2014. július 9-én a kórház szülészeti osztályának egyik kórtermében magához vett egy előző napon született csecsemőt, akit egy köpenybe csavarva loptak ki a kórházból és a lakásukra vittek.

A nő azt tervezte, hogy a sajátjaként neveli fel a kislányt, de a rendőröknek még aznap sikerült megtalálniuk a gyermeket a lakásban, ahol a vádlottakat elfogták.

Az ügy harmadrendű vádlottját is bűnösnek mondta ki a bíróság, a vád szerint a 24 éves nő is részt vett a kórházakban végzett terepszemléken, sőt a másodrendű vádlott által készített hamis tanulói munkaszerződést felhasználva jelentkezett is munkára szülészeti osztályon, hogy információkat szerezzen. A fiatal nő azonban később meggondolta magát és a gyermek elhozásában már nem vett részt.

A bíróság a harmadrendű vádlottat hamis magánokirat felhasználásának vétségében  bűnösnek mondta ki, ezért 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ami meg nem fizetés esetén 200 nap szabadságvesztésre változtatható át.

Az ítéletet az ügyész és a harmadrendű vádlott tudomásul vette. Az elsőrendű és a másodrendű vádlott - akik a bíróság döntése szerint továbbra is előzetes letartóztatásban maradnak -, valamint védőik enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!