szerző:
hvg.hu

Azt kéri, az állam ne tegyen különbséget egyház és egyház között, legyen semleges és garantálja azt, hogy mindenki egyenlően gyakorolhassa vallását. Az Orbánnak címzett petíciót bárki aláírhatja.

Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót fogalmazott meg a TASZ jogvédő civil szervezet az egyháztörvény miatt, és aláírásgyűjtésbe is kezdtek. Mint írják, a 2012 óta hatályos egyháztörvény a rendszerváltás óta eltelt idő egyik legnagyobb botránya: több száz törvényesen bejegyzett és működő egyházat fosztott meg státuszától és intézményesítette az egyházak közötti egyenlőtlenséget.

Szerintük a jelenlegi egyháztörvény nem tesz eleget az 1848-as forradalom kitörésekor megfogalmazott 12 pont negyedik követelésének: „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.”

Azt is felidézik, hogy 2014-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértőnek ítélte az egyháztörvényt és 17 magyar egyház ügyében mondott ítéletet. Ugyanakkor 2015 őszére a magyar kormány elkészítette az egyházügyi törvény módosítására vonatkozó javaslatát. A TASZ értelmezésében ez továbbra is önkényesen definiálná, hogy mi a vallás, különbséget tenne egyház és egyház között, széles előjogokat biztosítana egyes egyházaknak mind a hitélet, mind a közcélú tevékenységek állami finanszírozása terén, és nem orvosolná azoknak az egyházaknak a sérelmeit, amelyek elveszítették egyházi státuszukat.

A petícióban megfogalmazott követelések:

- biztosítja minden ember egyenlő lelkiismereti és vallásszabadságának maradéktalan érvényesülését és minden ember lelkiismereti meggyőződésének egyenlő tiszteletét,

- biztosítja a vallási közösségek jogegyenlőségét és törvény előtti egyenlőségét, és nem biztosít előjogokat az egyházaknak a közoktatás és az egyéb közhasznú tevékenységek állami támogatása terén, sem egymáshoz, sem más hasonló tevékenységet végző civil szervezetekhez képest

- biztosítja az állam világnézeti semlegességét, az állam és az egyházak elválasztását, valamint a polgárok lelkiismereti alapon szerveződő közösségeinek önmeghatározását

- jogi, morális és anyagi szempontból orvosolja azoknak az egyházaknak a jogsérelmeit, amelyeket a magyar állam az egyháztörvénnyel megfosztott elismert és törvényes jogállásuktól

- összhangban van Magyarország alkotmányos, az egyenlő jogok kiterjesztésén alapuló hagyományaival

- összhangban áll az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseivel és megfelel az Emberi Jogok Európai Bírósága által lefektetett követelményeknek!

A TASZ petíciója itt érhető el.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!