szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: megállapodik-e végre az EU és a törökök a menekültekről; hogyan akadályozták meg környezetvédők a Városligetben megkezdett favágást; miket üzen egymásnak a kormány és a tanárlázadás vezető arca, Pukli István; miért csak a magyar kutyafajták törzskönyve mögé hajlandó beállni az állam; és milyen kocsit vegyünk, ha árérzékenyek vagyunk.

- Az EU tagállamainak vezetői újra nekiveselkedtek a menekültválság megoldásának, és ha dűlőre jutnak maguk közt, akkor pénteken a török miniszterelnökkel pontot tehetnek formálódó megállapodásuk végére. Nagy kérdés azonban, hogy van-e olyan forgatókönyv, amelyet a 28 tagállam egyike sem vétóz meg. Ahogy csütörtök este kinéz, sok kérdésben kell még megegyezni az éjjel. Csak az egyik a kötelező vagy önkéntes menekültkvóta ügye, amely Orbán Viktornak a legfontosabb. Ha nem lesz kötelező kvóta, elvileg okafogyottá válik a kormány kezdeményezte hazai népszavazás, de ezt egyelőre sem Orbán, sem más kormánytag nem volt hajlandó kimondani. A brüsszeli csúcs minden bizonnyal alaposan belenyúlik az éjszakába, percről percre közvetítésünkben követheti az eseményeket.

- A Városligetben ma megütköztek a Főkert Zrt. favágói és azok a civilek, akik ellenzik, hogy a leendő Magyar Zene Háza helyén kivágják a fákat. Volt egy kis dulakodás is, végül a civilek túlereje miatt a főkertesek visszavonultak, a Ligetért aggódók pedig elkezdték megszervezni a terület őrzését (lásd az alábbi videót). Az akcióban tevékeny szerepet vállaltak a Párbeszéd Magyarországért politikusai, kivéve Karácsony Gergelyt, akihez zuglói polgármesterként a Városliget is tartozik. Karácsony vidéki úton volt, de azt mondta a hvg.hu-nak, hogy elszántak, és ha kell, odaláncolják magukat a Liget fáihoz, hogy megvédjék azokat.

Apropó, fák: a minap végeztek tarvágást a belvárosi József nádor téren, ahol azért lesz mélygarázs, hogy legyen hol parkolniuk egy leendő luxushotel vendégeinek. A téren üresen álló volt Postabank-székházat pedig - mint a 444.hu kiderítette - nemrég vette meg egy cég, amelynek résztulajdonosa egy másik társaság, amelynek cégbírósági bejegyzéséhez nem más fizette be az illetéket, mint Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje.

- "Valódi ébredésük fájdalmas lesz” - reagált Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója arra, hogy a március 15-i tüntetésen a "sztrájkról", azaz polgári engedetlenségről tett bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök tréfának minősítette. Pukli bejelentése ugyanakkor ellentmondásos fogadtatásra talált az elégedetlenségi mozgalmat egyébként támogató kollégái körében is, a hvg.hu-nak nyilatkozó tanárok és igazgatók nem tartják csodafegyvernek a március végére meghirdetetett akciót, többen az időzítését sem tartják átgondoltnak.

- Kutyaügyben átvágták a gordiuszi csomót. A kutyatenyésztők egymás közti, illetve az állammal folytatott áldatlan csatájának a parlament azzal vetett véget, hogy 9 magyar kutyafajta kivételével mindegyiket törvényen kívül helyezte, vagyis nem kaphat idehaza államilag is elismert törzskönyvet és megszűnik minden velük kapcsolatos fajtavédelmi szabályozás. Eddig  55 elismert ebtenyésztő-szervezet 155 kutyafajtát tenyésztett, a továbbiakban csak a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a kuvasz, a rövid szőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla és a magyar agár hatósági ellenőrzését tartják fönn. A parlamentben megszületett a nokról (nemzeti otthonteremtési közösségek) szóló törvény is, amely a kormányzat állítása szerint ösztönözheti a lakásépítést, viszont az ellenzék mutyit sejt a háttérben.

- Ha éppen új autó vásárlásán töri a fejét, de nagyon árérzékeny, akkor jó, ha tudja, hogy épp most bővül a potenciális kínálat. A típus neve nem új, az újjászülető Fiat Tipo 1989-ben az év autója volt, és utána hosszú ideig sokat lehetett látni belőle az utakon, hiszen kétmillió darabot gyártottak belőle az olaszok. Először a négyautós szedán lesz kapható – az 1.4 literes benzines 3,99 millió forint -, aztán nyár végén jön az ötajtós, év végén meg a kombi verzió.

A nap képe Potyó Imre fotográfus Tánc a csillagokkal - tiszavirágzás a Rábán című alkotása, amely a Sony World Photography Awards 2016 magyarországi győztese. A verseny többi nyertes képéből Nagyítás-galériánkban talál válogatást.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!