szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: varangyoknak nevezte a kormány egyik főtanácsosa a tiltakozó tanárokat, de akkorát bukott bele, hogy öröm nézni; az EU és Törökország alkut kötött, megvan a megállapodás menekültkérdésben; vannak magyarok, akik hazatérnek pár év angliai élet után - egy család tagjai elmesélték, milyen érzés is ez; Illés Zoltán a fák nagy védelmezője volt csütörtökön a Városligetben, de közben emlékeztettük rá: egykor ő maga is megszavazta a Liget-projekt ötletét.

- Mondhatnánk, hogy megvan a tanárlázadás első kormányzati áldozata, de Böröndi Lajos valójában saját otrombaságába bukott bele. A Földművelési Minisztérium főtanácsosa ugyanis Facebook-oldalán varangynak és kockás liberálhülyéknek nevezte a tiltakozó tanárokat. A minősíthetetlen kirohanás érthetően nagyon kiakasztotta a Pedagógusok Szakszervezetét, de nyilván felhorkant minden jóérzésű ember. Közben folyik a vita arról is, sztrájkolhatnak-e jogszerűen a tanárok március 30-án. Fontos kérdés, a szakszervezeti szövetségek ugyanis csak törvényes akcióba szállnának be. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél viszont állítják, nekik van ötletük a megoldásra. Merthogy a jelek szerint a sztrájk elkerülhetetlen, a kormány nem fog bocsánatot kérni, főleg úgy nem, ahogy azt Pukli István elképzeli.

- Indulhat a nagy menekültcsere. Jövő héttől minden illegális menekültet visszaküldhetnek Európából Törökországba a pénteki uniós csúcson született megállapodás szerint, de át is vesznek helyettük ugyanannyi okmányokkal rendelkező szíriait. Bár mindenki engedett, végül a törökök lehetnek elégedettebbek, hiszen jelentős könnyítéseket kaptak.Orbán Viktor úgy értékelte a megállapodást, hogy "a legnagyobb veszélyt kibekkeltük". Ezzel arra utalt, hogy az alku értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet.

- Nem emlékszik rá pontosan, de végül is nem zárja ki Illés Zoltán, hogy annak idején országgyűlési képviselőként maga is megszavazta a Liget Projektet, amelynek részeként csütörtökön elkezdték vágni a városligeti fákat, ő pedig vérre menő csatát vívott ennek megakadályozásáért. Azt mondja, megbánta egykori szavazatát, ő ezt nem így képzelte. Az ügy egyébként látványos összefogást eredményezett, így  számos neves építész és urbanista a Városliget, a Budai Vár és a főváros védelmében tett közzé felhívást, amelyhez csatlakozott például Szörényi Levete és a vele sokszor vitába szálló Bródy János, de ott van az aláírók között Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és Térey János író is. A fák oltalmazása pedig folytatódik: Zugló polgármestere, Karácsony Gergely szerint a testükkel védik meg azokat, míg pártja, a PM feljelentésre készül.

- Nyilvánosságra került egy videó, amelyen pontosan nyomon követhető, ki és mikor érkezett a Nemzeti Választási Iroda elé azon a reggelen, amikor Erdősi Lászlóné néhány igen sportos hajviseletű, udvarian fiatalember oltalma alatt gyorsabban kezdeményezett népszavazást a vasárnapi boltzárról, mint az MSZP politikusai. A videókról pontosan látszik, hogy az ellenzéki politikusoknak esélyük sem volt elsőnek lenni, bár igen korán keltek ők maguk is, de egyfelől nem hajnali négy körül, mint az ifjú gárda, és hát nem is gyúrtak annyit. Így azután nekik marad most a pörölés, és a remény, hogy az új felvétel megnézésénél a Nemzet Választási Bizottság is azt állapítja meg, amit a tagok egyébként látnak.

- Csalódással csöppent vissza a telefont lecsapó hazai ügyintézők, a csigalassúságú bürokrácia, az egymásra mutogató orvosok és védőnők, illetve a féléves egészségügyi várólisták világába Gábor és Anita, aki két kisgyerekkel költözött haza Angliából. Haza is lehet jönni sorozatunkban arról is meséltek, hogy annyira ég és föld a két ország egészségügyi rendszere között a különbség, hogy a súlyos betegséggel küzdő családanya Budapestről utazgat vissza sugárkezelésre.

+1. A nap hírei után idézze fel velünk a hét történéseit: töltse ki kvízünket, tesztelje, mire emlékszik az év 11. hetének hírcunamijából.

Egy végre sikeres EU-csúcs után a nap képén nem lehet más, mint Orbán Viktor, aki elégedett lehet: bejött a stratégiája.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!