szerző:
MTI

Három sörényes farkas született a Szegedi Vadasparkban. A két nőstény és egy hím pénteken kapta meg azonosító chipjét.

©

Veprik Róbert igazgató szerint a vadaspark állományának egyik különlegessége a szokatlan megjelenésű, nemzetközi fajmegmentési program keretében már húsz éve tartott sörényes farkas, amely máshol nem látható most Magyarországon.

Régen, nagyon rövid ideig a Fővárosi Állat- és Növénykertben is bemutatták, de csak Szegeden szaporodott, legutóbb 2001-ben.

A három, február 6-án született egészséges kölyköt szüleik gondosan nevelik.

A nevüket fekete színű sörényükről kapó ragadozók inkább csak nagyságukkal emlékeztetnek a farkasokra, viselkedésük, alkatuk hosszú lábú róka látszatát kelti.

©

A legnagyobb,70-80 centi marmagasságú kutyaféle ragadozó Dél-Amerika füves-bozótos térségeinek, mocsarainak lakója. A vékony, hosszú lábak előnye is főleg ezen élőhelyen érvényesül, ahogy a magas fűben járva keresik zsákmányukat. Kisebb állatokkal, leginkább ízeltlábúakkal táplálkoznak, de nagyon sok növényi táplálékot, főleg gyümölcsöt is fogyasztanak.

Ma már az orvvadászat mellett az élőhelyének folyamatos csökkenése veszélyezteti leginkább, de sok farkas gázoltak el az utakon is.

A kölykök csaknem két hónap vemhesség után jönnek világra. A Szegedi Vadasparkban a biztos búvóhelyet a házuk jelenti, amelyből még nem kezdtek el kijárni, de néhány hét múlva a szerencsésebb látogatók már megfigyelhetik a kölyköket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!