szerző:
hvg.hu

A Fideszt a migránsügyben igazolta az idő, de ettől még nehezen fogja tudni ezt kampányelemként napirenden tartani, és a párt népszerűsége visszazuhan - mondja Török Gábor politikai elemző a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Ha a Fidesznek nem sikerül a migránskérdéssel sokáig elterelni a figyelmet az olyan nagy belpolitikai ügyekről, mint az oktatás, egészségügy, szociális ügyek, a népszerűségük meg fog inogni, ezért a 2018-as választás még egyáltalán nem lefutott - mondta a hétvégi Magyar Nemzetnek adott interjúban Török Gábor.

A politikai elemző ezt egyrészt arra alapozza, hogy az idővel bekövetkező politikai amortizáció természetes jelenség, plusz arra is, hogy az időközi választásokon már nagyobb a Fidesszel szembeni tábor, mint a Fideszé, és most is már érződik, hogy a társadalom szkeptikusabb a migránsveszély mértékét illetően.

©
Annak, hogy az Orbán-rendszer korrigálja magát, esélyét nem látja Török, szerinte a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád logikája szerint nincs visszaút, és hát sikeres is a jelenlegi politika még. Amúgy az elemző szerint lehetett volna ebből egy jobb rendszer, ha a 2002-es választási vereségből nem szűr le rossz tanulságokat a Fidesz, a hatalompolitikát az elvi politika elé helyezték, de a szocialistáknak sem tett jót, hogy egy felelőtlenül ígérgető politikával tudtak nyerni. "Ha van valami, amit az újkori magyar politikatörténetben szívesen megváltoztatnék, az a 2002-es választás eredménye lenne" - olvasható az interjúban Török vallomása.

A pedagógusok tiltakozásáról Török azt mondta, a Fidesz is tudja, hogy ezek számukra a legártalmasabb legveszélyesebb megmozdulások. Ráadásul az elemző a korrupcióra utalva azt mondta, szerinte túl sok az ártalmas ügy.

Az ellenzéknél most sem a társadalmi talapzat hiányzik, hanem a valódi vezetés - mondja Török. Azt mondja, ritka az a helyzet, amikor egy politikusi generációban több zseniális figura is megjelenik, a mostani korszakban Orbán Viktor az egyetlen ilyen személyiség, és még kérdés, hogy mikor jelenik meg másvalaki, akiről valami hasonló elmondható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!