szerző:
hvg.hu

Az iskolai szünidőkre kiterjesztett ingyenes étel biztosítására az eddigi 4,5 milliárd helyett már 5,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a Magyar Időknek nyilatkozott az emelés okairól. A politikus szerint a tavaly nyári, rászorulóknak biztosított ingyenes menza utáni tapasztalatok után döntött a 800 milliós keretnövelésről a kormány.

Az önkormányzatok jónak és fontosnak tartották a programot, de kevesellték az egy napra jutó 440 forintot. Javaslatukra emelték meg a költségeket 570 forintra, így már 5,3 milliárd forint az állami finanszírozási keret.

©

Az államtitkár hozzátette az emelés miatt nem lehet azt tartani, hogy az állam fizessen mindent, ezért az önkormányzatoknak is be kell szállniuk a finanszírozásba. Elképzelhető azonban, hogy jövőre már minden önkormányzat 100 százalékos állami támogatás mellett lássa el a rászorulókat.

Ezen a héten kezdődik az első olyan iskolai szünet, amikor a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek naponta egyszer ingyen kapnak meleg ételt. A kormány tavaly hozott döntése értelmében ugyanis idén minden iskolai szünetben részesülnek a rászorulók térítésmentes étkezésben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!