szerző:
hvg.hu

Február közepe óta él az együttműködés Tiszavasvári jobbikos vezetése, illetve az érpataki botránypolgármester nevéhez kötődő szervezet, a Becsület Légiója között. A helyi romák félnek, és a megyei kormányhivatalhoz fordulna. A hatóság most lépett is az ügyben.

Törvényességi felhívással élt a Szabolcs Megyei Kormányhivatal Tiszavasvári önkormányzata felé, mivel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város jobbikos vezetése együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója nevű szervezettel, amely az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán nevéhez kötődik - adta hírül a Romnet.

Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban pánikot váltott ki a tiszavasvári romákból a február közepén kötött együttműködés híre, sokan attól tartottak, hogy a cigány gyerekek tömeges állami gondozásba vételére készül az állam, és emiatt néhányan elvitték gyerekeiket az iskolákból, óvodákból. A bábuakasztás miatt büntetőeljárás alá vont és közokirat-hamisítás miatt perbe fogott Orosz Mihály Zoltán szervezetének a „békés cigány-magyar együttélés” elősegítése lesz a feladata az együttműködési megállapodás szerint. A település rendfenntartói feladatokat is adna Orosz Mihály Zoltán légiójának, emellett a megállapodás alapján a szervezet „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tételéről is gondoskodna.

Jobbik-közeli ''csendőrök'' egy 2011-es tiszavasvári fotón
©

A megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Galyas József, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom szabolcsi és borsodi szervezetének elnökei, Balogh Mihály és Dancs Mihály keresték meg a kormányhivatalt az ügyben. Azt kérték a hatóságtól, hogy törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálják meg a Tiszavasvári és a Becsület Légiója között köttetett együttműködési megállapodást, valamint az arról szóló határozatot.

A kérelmezők szerint a megállapodás ellentétes az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel, és ezáltal Alaptörvény-ellenes. Ezért arra kérték a kormányhivatalt, hogy bocsásson ki törvényességi felhívást a határozat és a megállapodás hatályon kívül helyezése iránt.

Dancs elmondta: a kormányhivatal valóban kiadta a törvényességi felhívást, és arra kötelezte a tiszavasvári testületet, hogy április 15-ig vizsgálják felül a rendeletüket és az Orosz Mihályékkal kötött együttműködési megállapodást, majd tájékoztassák az intézkedésekről a hatóságot, illetve arról is, ha nem értenek egyet a hivatal álláspontjával.

A közelmúltban Áder János köztársasági elnökhöz is beadvánnyal fordult két nyugalmazott rendőr, Horváth Ferenc és Villás Lajos. A Roma Rendőrök Országos Egyesületének vezetői arra kértik az állampolgárokat, csatlakozzanak kezdeményezésükhöz akár magánszemélyként, akár szervezetük nevében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!