szerző:
hvg.hu

Március 30-án reggel egyórás alternatív sztrájkba hívják a tanárokat a tiltakozó pedagógusok, ennek részeként egyes tanárok az utcán fejezhetik ki, hogy szolidárisak az oktatás helyzete ellen tiltakozó mozgalommal.

Rétvári Bence mindent megpróbált, hogy kifogja a szelet a tiltakozó tanárok vitorlájából, az Emmi parlamenti államtitkára előbb azt jelentette be hétvégén, hogy 2017-től tananyagcsökkentést hajtanak végre a közoktatásban, kedden pedig az jelent meg tőle, hogy a kormány teljesen megszüntetné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, a sokat szidott Kliket.

A bejelentést bizonyára azért időzítették keddre, mert szerdán lejár az a határidő, amelyet a tanártüntetések vezetői március 15-én szabtak a kormánynak arra, hogy bocsánatot kérjenek a megfélemlített és megalázott emberektől, valamint Palkovics László köznevelési államtitkár és Balog Zoltán miniszter helyett más tárgyalópartnereket jelöljenek ki, és valódi szakmai kerekasztalt indítsanak az egyeztetésekre.

Pukli bejelentése március 15-én
©

Arra számítani lehetett, hogy Orbán Viktor nem fog bocsánatot kérni, ezt ő maga is megmondta, és a többi ultimátumszerű kérésben sem sikerült előbbre lépni. Rétvári nyilatkozatai azonban azt jelzik, hogy bizonyos egyéb követelésekben megpróbálna változtatni a kormány, kérdés, hogy mennyire mélyreható változások ezek. Az államtitkár szerint az állami iskolafenntartó szerep megmaradna, ám kevésbé központosítottá válna.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a tiltakozó pedagógusokat összefogó Tanítanék mozgalom kedden délben nem fogja lefújni sztrájkfelhívását, és nem is hajlik, arra a Pedagógusok Szakszervezete által hétfőn bedobott ötletre, amely megszelidítette volna a tiltakozást azzal, hogy 16 órára, vagyis az iskolaidő végére tűzte volna ki azt. (A PSZ ötlete szelid javaslata annyiban érthető, hogy ők már hetek óta, a sztrájktörvény előírásainak megfelelően egyeztetnek az Emmivel a saját sztrájkjukról, így a jogszerűségében nem teljesen tisztázott napközbeni egyórás figyelemfelhívás támogatásával ezt a folyamatos nem akarják megzavarni.)

Úgy értesültünk, hogy a Tanítanék mozgalom arra kéri az iskolákat, hogy március 30-án reggel 8 és 9 óra között tartsanak egy figyelemfelhívó demonstrációt. (Időközben már az erről szóló felhívás is megjelent a Facebookon.) Ennek keretében, ha vannak olyan pedagógusok, akik megtehetik, azok vonuljanak az intézmény elé az utcára, hogy találkozhassanak azokkal a szülőkkel és polgárokkal, aki szolidárisak a pedagógusok tiltakozásával. Arra is mód nyílna így, hogy aláírassák a támogatókkal a 12 pontos követeléslistát.

Azt a kérdést vélhetően nyitva hagyják, hogy pontosan hogyan osztják fel a feladatokat egymás közt a tanárok, így azok, akik tartanak a jogi retorzióktól, eközben rendhagyó foglalkozást tarthatnak a diákoknak. Ezt vélhetően a pedagógusközösségek beszélik majd meg egymás közt.

Rétvári most mindent megpróbál
©

A március 30-ra tervezett sztrájk terveit (ami hivatalosan nem sztrájk, hanem valamiféle figyelemfelhívó demonstráció, de hát mégiscsak sztrájk) nem mindenki tartotta jó ötletnek a hvg.hu által megkérdezett pedagógusok közül, hiszen március 24-én egyhetes tavaszi szünet kezdődik, innen visszatérve kellene a tanároknak sebtiben lebonyolítaniuk egy szervezett tiltakozást. Van olyan iskola, amely például meghosszabbítja a tavaszi szünetet, így nem is lesz bent senki 30-án. Az viszont, hogy a szerdán lejáró ultimátum következményeiről már kedden beszámolnak a Tanítanék mozgalom tagjai, vélhetően ad elég időt a szervezésre a tanári közösségeknek.

A Rétvári Bence által bejelentett változásokról megkérdeztük a mozgalom szóvivőjét, Puskás Aurélt, aki lapunknak arról beszélt, hogy ha a Klik megszüntetése nyomán enyhítik az intézményirányítás központosítottságát, az rövid távon hasznos dolog lehet, de hosszabb távon ennél is tovább kell menni, a vegyes fenntartási modellt tartják megfelelőnek. Azt mondja, elképzelhetőnek tartják, hogy a közel kétszáz tankerületet külön jogi személyiségként igazgatja majd az új modell, és remélik, a decentralizált oktatás legalsóbb szintje nem a megyéket jelenti majd, az ugyanis túl nagy egység. 

Radó Péter, a Civil Közoktatási Platform résztvevője az Oktpol café oldalon foglalta össze, hogy Rétvári Bence próbálkozásaiból mik maradnak ki

Rétvári Bence bejelentette, hogy a kormányzat nyáron megszünteti a KLIK-et. Íme egy kis lista arról, hogy mi mindent NEM jelentett be az államtitkár:
1. Nem jelentette be az iskolák szakmai, intézményi és gazdálkodási autonómiájának helyreállítását.
2. Nem jelentette be a szélsőségesen centralizált, bürokratikus adminisztratív irányítás felszámolását.
3. Nem jelentette be centralizált tantervi szabályozás felszámolását, a tanítási-tanulási folyamat túlszabályozásának megszüntetését.
4. Nem jelentette be pedagógusok és tanulók túlterhelésének valódi csökkentését.
5. Nem jelentette be a drámai mértékű alulfinanszírozottság csökkentését, a közoktatás stabil kiszámítható működésének biztosítását.
6. Nem jelentette be az erőforrásokkal való hatékony és kiszámítható gazdálkodás érdekében a normatív oktatásfinanszírozási rendszer helyreállítását.
7. Nem jelentette be az életpálya modellhez kapcsolt bérfelzárkóztatás korrekcióját, a pedagógus életpálya első 15 évére fókuszáló bérfelzárkóztatást és a nem pedagógus alkalmazottak béremelését.
8. Nem jelentette be piaci mechanizmusok és a szektor-semleges minőségbiztosítás helyreállítását a tankönyv- és taneszköz ellátás és a szakmai szolgáltatások területén.
9. Nem jelentette be egy intézményi önértékelésen és egész iskolák külső értékelésén alapuló minőségértékelési rendszer létrehozását az egyes pedagógusok adminisztratív kontrollja helyett.
10. Nem jelentette be a közoktatásban érvényesülő eleve erős szelekció/szegregáció mesterséges felerősítésére való törekvés megszüntetését.
11. Nem jelentette be a középfok szerkezetének radikális átalakításának leállítását: a középfok utáni szakmai vagy felsőoktatási tanulási utak felszámolását vagy szűkítését, a szakképzés szűk értelemben vett munkahelyi készségekre szűkítését, valamint felsőoktatás merítési bázisának radikális csökkentését.
12. Nem jelentette be lemorzsolódást növelő intézkedések visszavonást, mint például a tankötelezettség idejének rövidítése, az ezzel kapcsolatos pénzügyi érdekeltségek felszámolása, a hátránykompenzációs képesség legyengítése és a kudarcot valló tanulók szegregációja.
13. Nem jelentette be a Közoktatás-politikai Tanács helyreállítását, a Pedagógus Kar közjogi státuszának megszüntetését.
14. Nem jelentette be, hogy minderről szeretne tárgyalni a Civil Közoktatási Platformmal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!